Леглото в съвременния свят би трябвало да е свещено място – запазено пространство за вас и вашия партньор.
Водим забързан живот и това правило често се нарушава.
Пишем имейли, отваряме си пощата, докато се подготвяме за сън или непосредствено след събуждане, докато сме още между чаршафите.
Децата нахлуват в спалнята и нямаме сили да им кажем „не“. Това нарушава интимността и често съсипва сексуалния живот.
Кои са онези 5 навика, които могат да доведат до срив в отношенията?

1. Уточняваме работната програма за деня, докато сме в леглото

Преместете в друго време на деня тези не особено приятни разговори, на които партньорът по принуда става слушател.
Вероятно е много важно да уточните кой ще плати сметката за телефона, кой ще прибере роднините от летището, обяснява Даниел Кеплер, психотерапевт от Чикаго и съветва колкото и да са важни тези разговори, да не ги провеждаме в спалнята.

2. С телефон в леглото

Над 75% от американците, които са семейни или живеят на семейни начала, вземат мобилния си телефон в леглото, сочи проучване.

От тях 35 на сто признават, че са прекъсвали секса, защото телефонът е звънял.
„Когато ровите из телефона си и прехвърляте сайтове, вероятно чувствате, че сте във връзка със света. Но човекът, който е до вас в леглото, никога не е присъства в този виртуален живот. И, ако той ви пита или търси вашето внимание, обичайният отговор е да почака, защото екранът ви е погълнал. А това в никакъв случай не е в полза на интимния ви живот “, казва Алена Грест.

3. Децата и кучето са във вашето легло

Ако имате малки деца, е почти неизбежно да не прекарват някоя и друга нощ във вашето легло, било защото са уплашени или, защото са болни и неспокойни.
„Оставете ги, но не превръщайте това в навик“, съветва психологът Кърт Шмит.
"Ако обаче децата трайно се настанят във вашата спалня, тя повече няма да ви принадлежи за интимности. И това много бързо ще доведе до разочарование, конфликти и дискомфорт между партньорите“, обяснява специалистът.
Същият негативен ефект имат и домашните любимци – кучето и котето. Повечето партньори се оплакват от миризмата на животното, от физическата бариера, която създава и от реакции му. Така че мястото му не е във вашето легло.

4. Не допускайте бъркотия в спалнята

Сгънете и приберете прането, мръсните чорапи и чанти, които се въргалят по пода и столовете.
„Бъркотията в спалнята убива интимността“, твърди Шмит и разказва, че по време на консултациите, които прави с мъже, те често се оплаквали от безредието и нахвърляните дрехи, които никак не са романтична гледка. И обвиняват за повалената тръпка партньорката си.

5. Да работите в спалнята

Едно от важните правила е да съумеем да направим баланс между работа и почивка. Опитайте се да държите под контрол работните задължение и да не допускате „да влязат“ в спалнята.
Ако на всяка цена се налага да отговорите на имейлите или пък босът звъни от половин час, идете да работите и да говорите в съседната стая.

6. Не превръщайте спалнята си в дневна
Това се случва с много семейства, заради липса на достатъчно помещения. 
Така спалнята на родителите се превръща в TV или игрална зала за хлапетата, в която те могат да гледат анимационни филми. Тактично и с чувства за хумор ги преместете на друго място, съветва Шмит.

7. Да гледате или да четете новини в леглото
Естествено, че е много по-удобно да изгледате новинарските емисии в леглото.
Проблемът е, че това е времето да обърнете повече внимание на партньора си. А новините често отключват стрес и негативни емоции.

Новите родители