Манипулациите са характерни за света, в който живеем. Някои индивиди си служат с власт, медии и връзки, за да манипулират другите. В действителност всеки ден се натъкваме на тази форма на емоционално изнудване. Манипулаторите използват определени начини на поведение, за да влияят върху чуждите мисли, чувства и действия. Жертвите невинаги могат да ги разкрият и мнозина налапват въдицата, като позволяват на манипулаторите да им се размине. Тук ще ви запознаем с тактиките, характерни за майсторите на манипулациите, благодарение на които да ги разобличите.

1. Вменяват ви чувство за вина

Майсторите на манипулацията обичат да се правят на жертви. Техният скрит джокер е труден период от живота, който постоянно изтъкват, за да оправдаят постъпките си: „тежко детство“, „неблагодарни деца“, „лош късмет“ и други подобни. Те излагат своите емоционални белези гордо на показ и дори парадират с тях. Ако например се оплачете от тяхната безпардонност, те ще ви отговорят горе-долу така: „Не ми се сърди, баща ми ме изостави, когато бях на 3 години, затова съм такъв“. Това веднага ще ви обезоръжи. Та кой би могъл да е толкова коравосърдечен, че да критикува някого, който е преживял такава травма?! Точно в това се състои играта на манипулатора.

2. Заплашват ви подмолно

Косвените заплахи са друга любима тактика на манипулаторите. Тя е била използвана и все още се използва от велики водачи, домашни тирани, та чак до маркетингови експерти. Тази тактика съдържа скрито предупреждение за възможно най-ужасни последствия от поведението ви. „Ако продължаваш да се тъпчеш така, след 6 месеца ще заприличаш на слон“. Те не се ръководят от загриженост за здравето ви, а просто не искат да ядете. Вероятно ви завиждат, че храната ви прави щастливи или ги е яд, че пръскате прекалено много пари за ядене. Но не ви го казват директно, а само ви предупреждават за предстоящата катастрофа.  

3. Омаловажават действията ви чрез сарказъм

Ако има нещо, което манипулаторите мразят най-много, това е пряката комуникация. Служат си със сарказъм, за да ви осмеят или да омаловажат мислите, чувствата или постъпките ви. Манипулаторите искат другите да се чувстват неуверени и нищожни. Типичен пример е, когато ви изпращат привидно любезно съобщение, но между редовете му прозира агресивно съдържание: „Ако четеше малко повече, може би щеше да имаш по-интелигентни приятели“, което в превод означава: „Голям си невежа, а приятелите ти са пълни неудачници“. Понякога жертвите на манипулация започват да вярват, че по този начин отсрещният се опитва да им помогне да се подобрят. Но това не би могло да е по-далече от истината. Когато човек иска да помогне на някого, използва честна и открита комуникация. И не го унижава, а му дава конкретни съвети.

Продължава по-късно през деня.