Да се избере име на детето винаги е много сложно и вълнуващо – все пак то ще го носи до края на дните си или поне до един съзнателен момент, когато реши да го смени.

И точно за второто ще поговорим тук. Според специалистите в щастливия момент на раждането (или наближаването на раждане), родителите неизменно стигат и до избора на име на своето бебе. В този момент избраното име вероятно им звучи супер красиво, ефектно, интересно или удачно, но е възможно след време то да създаде някои затруднения или притеснения на детето. И в някакъв миг от своя, вече съзнателен, живот то да реши да го поправи.

Ето кои са най-честите грешки на родителите, когато избират име на детето си, според различните статистики и проучвания.

Имена на роднини

Чували сте за онзи анекдот, който разказва за Светльо, кръстен на дядо си Ламбо, нали? А как ви звучи Недомара – на бабите Неда и Мара?

Да се кръщава дете, само и само да бъде уважена традицията да носи името на някой от предците си или да бъде угодено на бабите и дядовците, е меко казано глупаво. Разбира се, нищо не пречи да дадете и такова име, стига то наистина да е желано и да звучи съвременно. Защото се съгласете, че и имената остаряват и добиват леко архаичен вид, което би притеснило сериозно детето, когато порасне.

Има и друг момент с избора на име на роднина. Свидетели сме на истински семейни войни и кланови раздори, само защото бебето не е било кръстено на дядо Евстати, а е получило името на другия дядо – Иван например. Това може да нажежи сериозно отношенията не само с възрастните роднини, но и вътре в семейството. Затова – по-добре не залагайте на тази опция.

На светец

Много е хубаво детето да празнува не само рожден ден, а и имен ден. Но не е задължително. Както не е задължително да получава автоматично името на светеца, в чийто ден е имало късмета да се роди. Е, ако това се е случило на Никулден, може и да го кръстите Никола – стига да ви харесва. Но какво ще кажете, ако бебето реши да се появи на Св. Дамаскин, Св. Вартоломей или Св. Ефросиния?

Така че не правете грешка да обвързвате непременно името с деня на раждане и светеца, който го съпътства, или пък да търсите име на светец, защото сте решили, че детето трябва да има и имен ден.

Дълго и старинно

Това е другата версия на имената на светците. В този случай обаче обвързването е не със светец, а с някоя историческа личност или избрано, просто защото звучи оригинално и старинно.

Патрокъл може и да ви е много „уау“, но някой ден детето надали ще е доволно от избора, който сте му отредили. Да не говорим за Викентий или Сократ. Второто гарантирано ще му донесе много подигравки в училище и ще го превърне в кандидат аутсайдер на класа, още с прекрачването на училищния праг. Така че мислете умно!

Пригответе се и за друг проблем. В съвременния свят пътуванията са нещо напълно нормално, а работата с чужденци може да стане част от професията на детето ви. И всеки път то ще трябва да диктува буква по буква и на висок глас своето ефектно и гордо избрано от вас име – като Персиофлориандус например.

Продължава на страницата на Новите родители