Антропологът Кейт Фокс е истинска англичанка. В книгата си Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour (Скритите правила на английското поведение), тя описва английското общество отвътре.

Нека видим някои от неписаните закони за жителите на Острова.

Правило на извиненията

Кейт провежда забавен експеримент: тя „случайно“ се блъска в минувачите, за да види дали те ще се извинят. В повечето случаи го правят.

Англичаните казват „Извинете!“ за всеки случаен допир, дори да не е по тяхна вина. Това не означава, че те обвиняват себе си в ситуацията. Това е рефлекс, научен още в детството.

Англичаните се извиняват за всяко нарушение на личното пространство на другите: „Извинете, свободно ли е мястото?“, „Извинявам се, но изглежда сте седнали върху палтото ми.“ Неслучайно имат репутацията на най-учтивата нация в света.

Правилото на опашките

Всяка опашка в Англия е равна редица от хора, които спазват дистанция. Ако някой внезапно се опита да се предреди, англичаните не го порицават. Те просто повдигат вежди или презрително свиват рамене. „Никакви публични сцени“  – това е едно от железните правила на англичаните. Въпросният човек вече достатъчно е накърнил достойнството си – да, спечелил е няколко минути, но дали си струва унижението?

Правилото на несериозността

Англичаните говорят за себе си и за успехите си с лека ирония. Още от детството те се учат да се възприемат твърде насериозно. Човек, който e преизпълнен със самонадеяност и не спира да говори с гордост за постиженията си може да получи само присмех.

Англичаните не обичат да отегчават събеседника си с приказки за себе си. Вместо да се опитват да впечатлят, разкривайки талантите си, те ще изчакат, докато събеседникът не прояви искрен интерес.