Всички сме гледали онези филми, в които сутрин семейството се събира около масата на богата закуска. Това не е случайно. Изглежда, че това може да го направи всяко семейство, при това със съзнанието, че учи на нещо добро децата си.

Ето 6 причини защо:

1. Децата се учат на добри обноски.

Децата подражават на своите родители. Копират тяхното поведение. Храненето заедно на една маса е идеална възможност за родителите да покажат подходящ пример на поведение. Да не говорим, че по време на хранене се подобряват социалните и комуникативни умения.

2. Справят се по-добре в училище.

Децата, които се хранят с родителите си, се справят по-добре в училище. Вероятно това се дължи на факта, че храната, която сервират родителите на децата си, е по-здравословна, по-богата на витамини. Освен това обсъждането на проблемите в училище по време на хранене вдъхва на децата увереност и кураж.

3. Приемат здравословна храна.

По правило храненето заедно предполага по-здравословен избор на храна. Храненето извън дома, от друга страна, води до създаване на много лоши хранителни навици. Децата, които консумират здравословна и питателна храна покрай родителите си, e по-малко вероятно през тийнейджърските си години да страдат от проблеми, свързано с наднорменото тегло.

4. Научават се да споделят.

Уютното семейно събиране помага на децата и на тийнейджърите ги предразполага да споделят. Според едно проучване младите се радват на най-пълноценната си комуникация с родителите си именно по време на хранене. Всеки член на семейството споделя нещо лично, което ги сплотява.

5. Самочувствието им се подобрява.

Споделената храна и споделените емоции повдига духа на децата. Също така подобрява и самочувствието им. Тийнейджърите са по-малко депресирани, защото неусетно започват да говорят по-открито, докато споделят храната си с най-близките.

6. Стават по-самостоятелни и самоуверени.

Родителите може да включат децата в подготовката на храната. Например да отидат до магазина, да изберат менюто, да сготвят някаква част от храната – всичко това е чудесен начин да помогнете на детето да се чувства по-независимо. Това ще им помогне да бъдат по-отговорни към парите и да се научат да избират продуктите.

Bright Side