Има наистина толкова много причини да благодарим на бабите и дядовците, че са до нас във важните или трудните моменти.

В повечето семейства те играят ключова роля. И не само, защото помагат на родителите в отглеждането на децата, а и с всичкия опит, който могат да им предадат, когато се сблъскат с поникването на първото зъбче, първите самостоятелни крачки на детето, първото му заболяване или първия рожден ден.

След време пак те се грижат за внуците, докато мама и татко са на работа, а децата трябва да бъдат прибрани от училище или заведени на спорт, езиков курс или танци.

Според психолозите обаче има още 6 важни причини, заради които трябва да кажем „Благодаря!“ на бабите и дядовците.

1. Те са важен ориентир за децата

Това, което те предлагат на децата, е допълнителна емоционална връзка, която обогатява най-малките.

Според психолозите, този тип връзка е много полезна за децата. И не трябва да мислим негативно за нея или да се страхуваме, че така любовта на малчуганите към нас отслабва.

За децата това са нов вид взаимоотношения, които ги учат и направляват в живота. Затова и психолозите наричат това ориентир, тъй като им помага да се справят и вървят напред.

Неслучайно, когато има такава силна връзка, в периода на юношеството, децата намират спокойствие и отдушник именно в лицето на баба и дядо.

2. Заздравяват връзките

Връзката с баба и дядо прави семейството по-силно, тъй като така детето разбира своята принадлежност.

Освен това е възможност и за бабите и дядовците да създадат нови взаимоотношения – в случая с внуците си, в период, белязан от загуби (на техни връстници и приятели).

3. Предлагат различен модел на възпитание

За внуците времето, прекарано с баба и дядо, означава да имат нови преживявания.

Именно в това се състои и по-различният модел на възпитание. Той е инспириран от времето, в което са живели активно възрастните хора и носи други ползи на детето.

Разбира се, всичко трябва да е съобразено с основните правила, поставени от родителите.

Но онова, което децата ще научат от бабите и дядовците, ще ги направи по-гъвкави и отворени за живот.