Лошите хора не са просто егоисти. Те не изпитват нито вина, нито могат да осъзнаят, когато причиняват болка на другите. Чуждото страдание им носи радост и удоволствие. Понякога дори се захранват от неприятностите на хората. Ако в живота ви има човек, който прави тези неща, той е не просто недобър, той е лош, не ви мисли доброто, нито може да бъде истински приятел, затова ви съветваме да се освободите от него възможно най-бързо:

1. Отричане на фактите.

Лошият човек или се прави, че не помни, или съзнателно (или несъзнателно) подменя истината. Лошите хора не си служат с факти, а с имитация на факти. Могат да бъдат толкова убедителни, че да ви накарат да се усъмните в собствените си думи и действия. Това се нарича манипулиране. Лошите хора са изкусни манипулатори и могат да ви накарат да повярвате във всичко.

2. Постоянни лъжи.

Лошите хора си служат с лъжи, когато им е удобно. Чрез лъжи постигат това, което искат. Чрез лъжи ви карат да се чувствате виновни. Чрез лъжи печелят съчувствието ви. По-лошото е, че в повечето случаи лъжата е осъзната и носи на лошите хора удовлетворение.

3. На черното бяло.

Отричането на реалността е отличителна черта на лошите хора. Независимо колко очевидна е една истина, те винаги имат своя, която е обратното на общоприетото. Дали заради лично удоволствие, дали за да предизвикат конфликт, лошите хора ще намерят начин да опровергаят и най-железния аргумент и да кажат на черното бяло.

4. Чувства по сметка.

Лошите хора мислят преди всичко за себе си. Те нямат приятели, защото самите те не могат да бъдат такива. Имат край себе си хора, които са дълбоко заблудени от този фалш и лицемерие. Лошите хора имитират приятелство само с онези, от които могат да извлекат някаква изгода.

5. Злоба, завист и омраза към чуждите успехи.

По-добре не споделяйте успехите си с лош човек. Той ще изпита единствено завист, омраза и злоба. Независимо колко успешен е той самият, лошият човек е напълно неспособен да се зарадва на чуждото щастие. Много повече го тревожи чуждото щастие, отколкото дори своето собствено.

6. Липса на емпатия.

Лошите хора не са способни да съчувстват, да бъдат съпричастни, да се поставят на мястото на другия. Лошите хора не изпитват чувство на вина и разкаяние. Независимо колко са ви обидили или наранили, не очаквайте извинение или разкаяние.

Ако разпознавате някого в обкръжението си, наистина ли още мислите, че има смисъл да е част от живота ви?

Цветелина Велчева ©