Когато детето ви счупи чинията за салата или изяде всички бонбони, спомнете си за този текст! Защото жестоката критика вероятно няма да накара детето да осъзнае вината си и да не прави повече така.

А дори да ви послуша в конкретната ситуация, поведението му като цяло може да се влоши. Защо не бива да се карате на детето? detstrana.ru дава някои добри отговори.

Заради истината

„Кажи ми честно – ти ли изяде бонбоните?“ Когато детето си признае, родителската реакция е наказание – една седмица без сладко, да речем. Но какъв извод си прави детето – че не бива да яде сладко без разрешение? Или че истината му е навлекла наказанието?

Ако то ви има доверие, ако знае, че може да разчита на подкрепата ви, няма да ви излъже, каквото и да е направило. А това означава, че вие ще бъдете наясно с неговите проблеми – конфликти с връстници, трудности с ученето, с всичко. И, съответно, можете да предложите помощ и съвет.

Но ако детето прецени, че е по-безопасно да излъже, проблемите се увеличават с поне още един. Много е вероятно то да споделя вече не с вас, а с приятелите си и техните съвети едва ли ще са толкова добри, колкото вашите.

За изразяване на отрицателни емоции 

„Стига си ревал!“, „Не прави така!“ „Престани да се зъбиш!“ Често коментираме с раздразнение поведението на детето и много ясно, че е по-добре за всички, когато то си е весело и спокойно.

Но в моментите, в които е обидено, разстроено, разярено от нещо – какво да прави? Да си мълчи и да поглъща негативизма в себе си, или да го крие от вас? Не искате това, сигурни сме. Щом вие, най-близките му хора, не можете да реагирате адекватно в сложна за детето ситуация, това ще го отблъсне.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.