6 неща, които рушат доверието между родители и деца

27 септември 2018 г., 12:11
8649

Снимка: Guliver / iStock

От раждането си децата ни вярват безгранично и това е истински подарък от природата. Но често пъти не отдаваме дължимото уважение на този подарък. Мислим, че кредитът на доверие е безграничен, понеже сме си най-близките. Има обаче неща, които могат да разрушат това чувство и detstrana.ru ги изброява:

Присмех

Детето още няма богат жизнен опит, затова и често неговите умозаключения и открития могат да бъдат изключително забавни. Вместо да се дразните или подигравате на неговото несъвършенство, приемете го като шанс да спечелите още повече доверието му, като му обясните как е правилното.

Насмешката и усещането, че е направило нещо нередно, може да накарат хлапето да не споделя нищо с вас и да се затвори в себе си.

Нарушаване на личното пространство

Всички хора се борят от ранна възраст за него, но много родители не се притесняват да надничат в телефона и джобовете на детето си. Това въобще не им тежи на съвестта, напротив, оправдават го с грижата за живота и здравето на подрастващия човек, но всъщност постъпката им не е нищо друго, освен показател за недоверие към него.

Нарушавайки личното пространство, нарушаваме и доверието на детето. По-добре кажете направо, че се безпокоите за него и подчертайте, че няма да пристъпите там, където то не ви позволява. 

Пренебрегване на тайните

Идва време, в което вашето дете иска да ви сподели своя малка тайна – това е моментът да се отнесете с голямо уважение към него. То вероятно ще ви каже нещо незначително от ваша гледна точка, по детски наивно, например, че харесва приятелче от детската градина или от началните класове.

Не смейте да разказвате на никого за това! Децата помнят с години подобно предателство и дълбоко в душата си не успяват да простят на родителите си подобна постъпка. Когато детето ви разкрива душата си, споделяйки своя тайна, е най-висша форма на доверие – оценете я.

Неспазени обещания

„Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път.“

Спомнете си тази фраза от чудесния български филм „Куче в чекмедже“, когато се каните да пренебрегнете обещанието, което сте дали на детето.

Вижте още на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари