Майките могат всичко. Така е, въпреки, че може да се спори. Защото таткото има ексклузивни умения по отношение възпитанието на децата.
За тях разказва психологът Артьом Драконов, баща на две деца пред letidor.ru.

Представата за семейството в съвременното общество всеки ден се променя, но ролята на майката и таткото във възпитанието на децата - не.
А от хармоничното разпределение на задачите, от синхрона и сътрудничеството им в голяма степен зависи как ще се развива детето.
И така – какво може да прави татко, а мама – не?

Таткото е стимул за ранното развитие

Активната роля и присъствието на бащата в живота на детето допринася за по-бързото развитие и формиране на връзката между лявото и дясното полукълбо на мозъка, както и за развитието на речта.
Майката и детето са като едно цяло – имат много силна емоционална връзка, а таткото е катализаторът на взаимодействието и комуникацията.
Бащата стимулира развитието на новороденото, затова участието му във възпитанието от самото раждане на детето, е толкова важно.

Той е гарант за самоконтрола

Детето расте и родителите са натоварени с много задачи и отговорности, а с годините добиват и повече начини да общуват с него. И, ако майката е тази, която учи детето да разбира и да изразява емоциите си, то задачата на таткото е да го научи да ги контролира. Този роля по-подхожда на мъжа.
Урокът как в различни ситуации да държи емоциите под контрол, слага стабилна основа за бъдещето, когато детето ще трябва да гради поведенчески модел.

Таткото показва как се решават конфликти

Майката по-принцип е с по-мек и благ характер. А със своя пример бащата, понякога строг и дори жесток в дадени ситуации, помага на малчугана да усети и да не прекрачва границите на позволеното. ​
Това умение е много важно за децата, които се учат да градят независими взаимоотношения с останалите. Обикновено именно бащата е този, който адекватно оценява ситуацията, правилно реагира в конфликти и успява да ги избегне.
Детето, което познава и защитава личния си периметър, от рано ще се научи да уважава личностните граници и на другите хора.

Таткото дава увереност

В представите на детето таткото винаги е герой - той е най-добър, най-силен, най-умен. С други думи таткото е олицетворение на увереност, справедливост и защита. И когато таткото отговорно подхожда към тази роля, детето приема света като едно безопасно място, в което има истина и справедливост, в което доброто винаги побеждава и хлапето винаги може да намери защита в лицето на своя герой. 

Продължава на страницата на Новите родители