На повечето от нас ни трябва доста самоусъвършенстване, за да бъдем ефективни. Имаме страхотни идеи, добри намерения, вълнуващи мечти и планове, но ни липсва воля, за да ги превърнем в реалност. Можем ли да преодолеем този проблем?

Какво е волята и как работи

Д-р Кели Макгонигъл, автор на книгата "Инстинктът за самоконтрол", казва, че волята е реакция на вътрешен конфликт.

Искате да направите нещо, например да изпушите една цигара или да преядете на обяд, но знаете, че не трябва. Или знаете, че трябва да направите нещо, като платите данъците си или да отидете на фитнес, но предпочитате да не правите нищо.

Префронталният кортекс (тази част от мозъка точно зад челото) е зоната, която отговаря за вземането на решения и регулирането на поведението ни. Самоконтролът, или волята, влизат в това число.

За да бъде ефективен в контролирането на нашите стремежи и вземане на обосновани решения, мозъкът има нужда от грижи – качествена храна, която осигурява достатъчно енергия, и достатъчно сън.

Как се изчерпва самоконтролът с напредването на деня

Макгонигъл посочва, че едно от най-широко споделяните разбирания относно волята е, че тя е ограничен ресурс.

Стремежът да контролираме гнева си, да не се разсейваме или да устояваме на дребните изкушения – всички те черпят от един източник.

Можем да гледаме на волята като на мускул – той се изтощава от прекалената употреба, но според някои изследователи, също като физическите мускули, тя може да се тренира.

Как да увеличим силата на волята си

Знаем, че имаме ограничени запаси от воля и в течение на деня стресът и нужната доза самоконтрол постепенно изчерпват ресурсите ни. Нека видим какво можем да направим за увеличаването им.

1. Увеличаване на капацитета за понасяне на напрежение. Научете се да се справяте със стреса
Като начало, трябва да управляваме нивата на стрес, казва Макгонигъл. Когато сме под силен стрес, енергията на тялото ни се използва за инстинктивни действия и вземане на решения въз основа на краткосрочни резултати. Префронталният кортекс губи в битката за енергия.