Ако преминавате през неочаквани промени, може да ви е полезно да си припомняте тези шест мисли от време на време. Те ще ви помогнат да направите необходимия преход и да създадете устойчива трансформация:

1. Не се паникьосвайте: и това ще отмине

Само защото отчаяно искате или трябва да промените нещо, не означава, че трябва да преминете в екстрен режим и да се опитате да направите всичко наведнъж. Останете спокойни и уверени, за да можете да правите смислени избори, а не избори, водени от безпокойство и стрес.

Промяната е неизбежна; няма нужда да бързате. Просто бъдете отворени да получите това, което животът ви поднася и се опитайте да извлечете най-доброто от него.

2. По-добре е да останете там, където сте, отколкото да се движите в грешната посока

След като се успокоите и си дадете време за себеоткриване, следващата правилна стъпка ще стане много по-ясна.

Ако не го направите, ще се окажете в ситуация, която изглежда различна, но по същество е същата. Просто ще загубите ценното си време – време, което толкова искате да използвате разумно и да не губите заради грешни житейски решения.

3. Промяната не се случва за една нощ, случва се с всеки един малък навик

Разбира се, има моменти, когато животът изисква драстични промени, като напускане на работа, преместване в друга държава или прекратяване на дългосрочна връзка. Но най-големите промени са тези, които култивираме ден след ден.

Всеки път, когато решим да спортуваме и да се храним по-здравословно, всеки път, когато избираме положителна мисъл пред отрицателната, и всеки път, когато правим нещо, което ни харесва, дори и да ни плаши, ние оформяме хода на живота си.

4. Нашият живот е отражение на ума ни; енергията тече натам, накъдето е насочено вниманието

Всеки ден имаме възможност да променим нещата. В каквато и ситуация да попаднем, това е наш избор и наша отговорност.

Състоянието на нашия живот не е по вина на родителите ни, икономиката или късмета. Изборът и отговорността за нашия живот и нашия успех е наш. Всичко започва с това, върху какво се фокусираме, как възприемаме нещата, и как тези възприятия влияят върху начина, по който решаваме да действаме.

Ако се съсредоточим върху нашите страхове и тревоги, нашите действия ще отразяват това и ще имаме повече причини да се страхуваме и тревожим. Ако се фокусираме върху надеждата и възможностите, нашите действия ще отразяват това и ще намерим повече причини да се надяваме.

5. Промяната означава напредък, а прогресът - щастие

Животът по същество е промяна. Да се опитвате да се борите с него е като да опитвате да спрете сезоните.

Природата е в постоянна трансформация. И ние също. И живота ни също.

Ако приемем промяната като нещо естествено, можем да започнем да я култивираме положително, точно като поливане на семе, така че да израсне в плодотворно дърво.

Когато се ангажираме да живеем прогресивен, постоянно променящ се живот, ние се чувстваме по-жизнени, целеустремени и горди със себе си. Виждаме повече смисъл в преживяването на живота.

6. Понякога това, което изглежда като крачка назад, може да се окаже огромна крачка напред

Често това, което ни пречи да постигнем мечтите си, е привързаността, която изпитваме към това, което вече имаме или твърдите идеи за това, как трябва и как не трябва да бъдат нещата.

Способността да бъдеш отворен и гъвкав при житейските обстоятелства е това, което определя колко напредък, успех и щастие може да изпита човек.

Понякога трябва да направим крачка назад, ако искаме да продължим напред.

Промяната може да не е винаги лесна, но тя ни води до нови преживявания и уроци в живота.

Автор: Марина Карасева; превод: Йосиф Йоргов