Детето е във възрастта на капризите и истериите. А вие сте на края на силите си. 
То се държи предизвикателно лошо, тръшка се, чупи вещи, прави сцени, лежи на пода и тропа с крака.
Физическите наказания не са изход – категорични са психолозите. 
Може ли някак с магическа пръчица да превърнете невротичното хлапе в ангелче?
Възможно е, ако усвоите тези правила.

Слушайте активно

Когато детето е разстроено, обидено, уморено, претърпяло е неуспех, когато му е трудно, срамува се или, когато с него са се отнесли грубо и и несправедливо, първото, което трябва да направите, е да му покажете, че го разбирате и, че го слушате.

Трябва вие да му разкажете какво то изпитва и как се чувства. Добре е съвсем точно да опишете състоянието му. Това помага винаги в ситуации, когато детето няма сили да контролира своите негативни емоции и преживявания. 
Например: детето е изпаднало в истерия, защото по-малкото му братче е развалило конструктора, който то е сглобявало цял ден. И крещи през сълзи:“По-добре да не бяхте го раждали, този брат!“

Вашата реакция трябва да е възможно най-спокойната: “Разбирам, че си страшно ядосан и имаш право. Сърдиш се на брат си и не искаш да го виждаш!“ 
Скоро детето ще се успокои, ще може да говорите и заедно ще намерите решение.

Прегръщайте го често

За ползата от преградките сме писали често. Те освобождават антистресовия хормон окситоцин, подобряват работата на мозъка, човек се чувства по-уверен и смел. 
Преградката разпростира защитна „мрежа“ - детето се чувства като в пашкул, на безопасно място, където може да преработи обидата, гнева, отчаянието си.

Оценявайте постъпката, а не детето

Ако не искате да травмирате детето, забравете фразата: „Ти си лош“ или „Такова непослушно момиченце на мен не ми е нужно!“

Говорете му за недопустимо поведение, постъпки и последствия: „Ти нарани котенцето, то ще страда, ще го боли и ще се страхува вече от теб. Сигурно ще бяга от теб. Ние не се отнасяме лошо с животните!“.
И обратния пример. Детето е сглобило сложно лего. Вместо „Леле , колко си сръчен и умен!“, хвалете сложността на проекта и неговото старание.

Изразявайте недоволството си в аз-форма

Много родители отправят директно упреци: “Ти отново ме разочарова!“, „Ти пак си се бил!“ 
Такова обвинение настройва детето на защита.

Много по-разумно е да говорите за своите чувства в аз-форма. „Аз съм много разстроена от твоето поведение!“ 
И това е добър подход, когато сте обзета от ярост и гняв, и е начин за сполучлива  корекция на поведението в правилната посока. 

Не наставления, а игра
Изморена сте да повтаряте: „Прибери си играчките! Събери си дрехите от земята!“
Пробвайте да превърнете работа в игра.
Психолози смятат, че е добре на видно място да сложите разноцветни кашони и весели надписи – хлапетата ще се забавляват да сортират играчките.
Ще намерите начин да се забавлявате заедно.

Източник: Новите родители