Климатична криза, пандемия, а сега и война: как човек да запази положителната си нагласа при толкова много злини? Експертът от Канада Сара Кубурич обяснява какво всъщност представлява щастието и как да нагодим поведението си в трудни времена, така че да стимулираме позитивните емоции и да изпитваме повече радост от живота.

Според Сара Кубурич за мнозина проблемът започва още с дефинирането на понятието „щастие“. Защото какво изобщо е то? Речниците го описват като „приятното и радостно състояние на духа, в което човек изпада, когато влиза в притежание или се наслаждава на нещо, което силно е желал“.  Но за повечето хора щастието означава не моментно, а трайно състояние не еуфория. Кубурич определя това като нереалистично. Едва когато човек осъзнае значението на щастието, ще успее да го постигне. Тук играе роля правилната самооценка. За да бъдеш доволен, първо трябва да разбереш от какво имаш нужда в момента. Проблемът е, че повечето от нас търсят щастието в материалното или в други хора. Така то само ни се изплъзва и толкова по-голямо е разочарованието, когато очакваното чувство не настъпи, след като сме постигнали целта си. Например трудно извоюваното повишение в работата не ни носи удовлетворението, на което сме се надявали, а оставя чувство за празнота.  

В действителност щастието е свързано много повече с вътрешната ни нагласа. Ако се насилваме да изпитваме положителни емоции, докато потискаме негативните, няма да бъдем щастливи задълго. Важното е да насочим енергията и фокуса си така, че да постигнем дългосрочно щастие и удовлетворение, казва Кубурич. Позитивната психология описва този феномен като „поток“: психичното състояние, в което човек е потопен, когато изпълнява някаква дейност, носеща му дълбока наслада. Според психоложката щастието не е плод на случайност, а на извоюване: „Щастието е огледален образ на начина, по който решаваме да изживеем живота си“. С всекидневните си решения всеки може да допринесе за индивидуалното си щастие.

Кубурич дава следните 5 съвета за осмислен и активен живот, така че да постигнете по-пълно щастие:

1. Помагайте активно

Според проучванията хората се чувстват много по-щастливи, когато са в помощ и услуга на другите. Важно е да се чувствате необходими и полезни и да изпитвате усещане за принадлежност. В позитивната психология хуманността дори се оценява като една от шестте добродетели. Положителните междучовешки отношения доказано засилват собствената човечност и чувството за щастие. Друг положителен ефект е, че който се грижи самоотвержено за другите, по правило получава нещо в замяна. Така че помагайте на по-възрастните, дарявайте за благотворителност или полагайте доброволен труд. Който дава, не само прави другите щастливи, но подхранва и собственото си усещане за щастие.

2. Пропийте се със съзнанието за „сега“

За да изживеете щастие в момента, бъдете осъзнати за „тук и сега“. Често живеем мислено в миналото, предъвкваме събития или решения, които не бихме могли да променим, и по този начин потискаме емоциите от настоящето. Постоянните мисли за бъдещи събития също могат да повлияят на деня ни, определяйки дали ще се чувстваме добре или зле, нервни или дори  уплашени. Но вие нямате контрол над миналото и бъдещето. Затова трябва да се опитате да живеете единствено за мига.

3. Поставяйте си цели

Точно във времена на пандемия и война човек може да се почувства изгубен и разконцентриран. Поставяйте си цели, за да противодействате на това чувство и да придадете на живота си смисъл и посока. Ще бъде от голяма полза да намерите нещо, върху което да работите. Освен това е доказано, че хората, които имат цели, обикновено ги постигат. Фокусират се върху тях, разбират, какво ще им донесат те и се освобождават от нещата, които пречат за осъществяването им.