Не сте яли бързи закуски и сладко от купища време, тренирате редовно и продължавате да не можете да свалите онези няколко излишни килограма. Повечето хора нямат представа, че сутрешният им ритуал се отразява значително върху теглото – и понякога се превръща в пречка към постигането на оптималната фигура.

Ето пет навика, от които може да се откажете още сега.

1. Спите до късно

Твърде малкото сън кара организма ви да произвежда стресовия хормон кортизол, който усилва апетита. Въпреки това, успиването не е по-полезно. Според ново изследване, публикувано в PLOS One, спането повече от 10 часа на денонощие може да доведе до по-висок индекс на телесна маса. Не случайно лекарите препоръчват да спим между 7 и 9 часа на нощ.

2. Приготвяте се на тъмно

Веднага щом се събудите, пуснете светлината. Има свидетелства, че сините светлинни вълни от ранното утринно слънце засилват метаболизма и помагат на тялото ви да се събуди. 20 – 30 минути дневна светлина е достатъчна, за да се отрази върху теглото ви.

3. Не си оправяте леглото

И това може да прозвучи странно, но е вярно. Изследване на американската Sleep Foundation разкрива, че хората, които си оправят леглото също докладват и за по-добро качество на съня. А то е от изключително значение за поддържането на здравословно тегло.