Няма нищо по-обезверяващо от напълно здрав човек, който може да постигне каквото поиска, но въпреки това е хронично нещастен и изтощен, предава Мениджър Нюз. За жалост, това е сценарий, с който се сблъскваме всеки ден – хора, които избират да тънат в нещастието си и отказват да си го признаят. Тази нагласа е резултат от небалансиран живот, изпълнен с прекалено много очаквания, но не достатъчно дисциплина и признателност.

Какъв е смисълът да постигате едно начинание след друго, когато в живота ви липсва баланс? Е, няма такъв. Ако не се посветите на това, което най-много искате, и не оценявате онова, което вече имате, никога няма да познаете щастието от успеха, защото всичко ще си остава все същото. А дори и да настъпи промяна, тя никога няма да е достатъчна за вас.

Ето 5-те въпроса, които успешните хора непрекъснато си задават и които повишават ефикасността на техните решения и качеството им на живот.

1. Фокусирам ли се върху правилните неща?

Във всеки един момент, милиони детайли се борят за вниманието ни. Те могат да бъдат разделени в две категории – важни и маловажни. Хората никога не свършват домакинската работа хаотично. Вместо това, те си съставят план и подреждат приоритетите си. Ако искате да сте по-успешни и по-малко стресирани, винаги си задавайте въпроса, „Това трябва ли да го правя изобщо?”

Това, че можете да свършите нещо, не значи, че обезателно трябва да го направите. Проблемът на днешните учители по продуктивност е, че дават съвети за това как човек да изпълни задачите си бързо. Но много от нещата, които хора претупват, изобщо не бива да бъдат започвани.

2. Позитивна или негативна е нагласата ми?

Енергията ви отива там, накъдето я дърпа умът ви. Кой е аспектът от живота ви, върху който се фокусирате най-много? Какво имате и какво ви липсва? Със сигурност се замисляте върху тези въпроси. Но ако следите внимателно мислите си, върху позитивите или върху негативите се концентрирате повече?