Любовта е нещо прекрасно, но проучванията сочат, че едва под 20% от двойките остават заедно. Излиза, че не е толкова просто да се съхранят чувствата. Разбира се, че не можете да очаквате пеперудките от първите месеци, но с течение на времето е важно да се утвърдят и съхранят чувства като уважение, обич, състрадание, съпричастност, заинтересованост.

Бурната, шумна и показна любов е нетрайна, сочат изследванията. Ето 5 причини защо тихата и скромна любов е най-устойчива:

1. Тихата любов е безопасност.

Най-важно е в прегръдката на любимия да почувстваш уют. В основата на щастливите взаимоотношения е партньорите да се чувстват спокойни един с друг и да бъдат себе си.

2. Тихата любов е доверие.

Един от сигурните убийци на любовта и всяка връзка е подозрението. Постоянната мнителност, прекомерната ревност, чувството на несигурност могат не само да обидят партньора, но и да го отблъснат.

3. Тихата любов не е скука.

Тишината и спокойствието не означават липса на емоции и вълнение. Напротив – това е здравословна среда, в която могат да се разгърнат чувствата.

4. Тихата любов е романтика.

Изследователят Аарон Бен-Зеев пише за „Psychology Today“, че съществува голяма разлика между страст и любов. Страстта е кратка и няма по-задълбочено развитие във времето. Пламва и изгаря. Любовта като романтична дълбочина е непрекъснато пътешествие към другия. Затова тя процъфтява във времето и има всички шансове да устои на изпитанията на времето.  

5. Тихата любов е умна.

Любовта намира своите начини да се съхрани. Тя не е повърхностна и блудкава. Не обича показност и шум. Но тя не е и лесна. Като всичко истинско, дълбоко и ценно, трябва да се полагат усилия, за да се опази.