5 практики за намаляване на стреса – отнемат само 20 минути

27 май 2018 г., 19:46
1681

Снимка: Guliver / iStock

Че значителна част от съвременните хора страдат от стрес и неговото ниво се повишава непрекъснато не е нещо, което не знаем.

Но ето какво препоръчват експертите от Aмериканската асоциация на психолозите, независимо дали стресът е свързан с депресия, гняв, умора, главоболие, безсъние, безпокойство, паника...  За да намалим неговото ниво има няколко много ефективни практики, стига само да отделите 20 минути на ден.

Някои от тях ще ви изненадат, наистина:

Разходка в природата, за предпочитане до вода

Изследователите са установили, че 20 минути „зелена разходка“ подобрява настроението, успокоява мозъчната активност, намалява нервността и безпокойството. А разходка от 30 минути 3 пъти седмично се отразява още по-добре.

Писане на ръка

Седнете и за 20 минути опишете позитивния опит, който имате или сте научили от конкретни случки - това ще повиши позитивната ви нагласа, ще подобри здравето и ще намали нивата на стреса за месеци напред, след като се упражнявате да пишете. Добър ефект ще има, ако опишете силно драматични ситуации, в които сте попадали и как сте излезли от тях. Също така може да опишете негативните си мисли и да визуализирате как ги изхвърляте на боклука, след това наистина ги изхвърлете на боклука и така ще се освободите от негативните мисли и емоции.

Направете си списък на заниманията, които наистина обичате: каране на колело, решаване на кръстословици, четене на списания, плетене, разходка... Това описание може да се променя в зависимост от новите ви хобита подобрява настроението и се отразява добре на сърдечната дейност.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари