Когато си на 20, ти се струва, че пред теб се простира един весел и безпроблемен живот. С това чувство преживяваш следващите десетина години, като се наслаждаваш на младостта. И изведнъж, един хубав ден, на вратата чукат 30-те. И разбираш, че най-продуктивното време от живота ти е било пропиляно бог знае за какво.

Ето какво трябва да знаем за периода между 20-те и 30-те си години.

Най-важното десетилетие

Една от големите грешки на новото хилядолетие е, че възрастта от 20 до 30 се смята за време, когато „можеш да си поживееш“. Здраве – много, сили – много, и ни се стува, че това ще продължи вечно. Тази позиция обаче е лъжовна.

Учени са доказали, че 80% от съдбоносните събития в човешкия живот се случват преди 35-годишна възраст.

Две трети от ръста на доходите се случват в първите 10 години от кариерата. До 30-годишна възраст повече от половината хора сключват брак, започват да се срещат или да живеят с бъдещия си спътник в живота. Личността ни се променя най-активно от 20 до 30 годишна възраст. А около 30 мозъкът ни завършва развитието си. Не е за пропускане и фактът, че репродуктивните способности на жените достигат пика си около 28 годишна възраст.

След 30 ще заживея истински!

Съществува един интересен мит, който преследва хората между 20 и 30-годишна възраст. Те мислят, че след 30 животът бързо се променя и става много по-хубав, отколкото е около 20. Струва ни се, че ако в живота ни на 20 и малко не става нищо интересно, то това ще се случи след 30. Мислим си, че всичко интересно идва по-късно.

Само че изследователи от Бостънския и Мичиганския университети анализирали стотици истории, написани от известни хора в края на земния им път. Станало ясно, че важните събития се случват от раждането до самата ни смърт, но тази част от тях, която определя целия оставащ живот, идва именно в периода от 20 до 30.

Вижте целия текст на страниците на Мениджър Нюз.