Родителите често чуват от децата си фрази като: „Няма да го ям, вече съм дебела“, „Приятелят ми ме нарече дебеланка“, „Защо Яна е слаба, а аз съм толкова дебела?“.
Опасността от такива думи е, че в юношеска възраст недоволството от външния вид и желанието да се промени може да доведе до психични проблеми: анорексия, булимия и други разстройства.

И какво трябва да направят родителите, ако детето им е по-закръглено от връстниците си?
Как да обясним на тийнейджъра, че красотата му е уникална?
Експертите съветват родителите на първо място да не се фокусират върху недостатъците във външния си вид и да учат децата да обичат тялото си такова, каквото е.
Ето 5 стратегии, които ще са им от помощ.

1. Обсъждайте промените, без да се фокусирате върху теглото

Понякога дори за лекаря е трудно да определи дали наддаването на тегло е резултат от здравословен проблем или на скок в растежа.
Много тийнеджъри наддават драстично точно преди или по време на пубертета. При момичетата това се случва обикновено на 8-10 години, докато при момчетата няколко години по-късно.
В този етап педиатрите съветват родителите по-малко да обсъждат теглото и диетата с децата си. Вместо това е по-добре да ги запознаят със здравословния начин на живот, да им помогнат да формират добри хранителни навици.
„Ако говорите за размера на порциите или постоянно се ограничавате в сладкишите, децата запомнят това добре и възприемат това отношение“, казва диетологът Мариан Якобсен.

„Вместо това, научете дъщеря си (сина) да мисли по-холистично за здравето: ако се вслушва в сигналите си за глад и ситост, спи достатъчно, да спортува, ако има положително отношение, теглото му ще се върне към нормалното след пубертета“, допълва  д-р Якобсен.
И ако нещо от този списък не се спазва: тийнейджърът гледа повече телевизия, играе на компютъра, ляга си късно, тогава трябва да се опитате да го върнете към режима, без да се фокусирате върху теглото.
Статистиката сочи, че:

една трета от момичетата се ограничават в храната още на 5-годишна възраст.

60% от децата на възраст от 6 до 12 години се притесняват, че могат да станат „прекалено дебели“.

Повече от половината момичета на възраст от 6 до 8 години и една трета от момчетата на тяхната възраст смятат, че трябва да отслабнат.

2. Не критикувайте собствения външен вид

Дори малките деца улавят истинското отношение на мама или татко към външния им вид. Може би не се задълбочават в смисъла на фразите, които родителя изрича пред огледалото, но усещат недоволството и безпокойството и го “попиват“.
Известно е, че малките деца копират поведението на тези възрастни, които са важни и са пример за тях.
Не критикувайте фигурата си и не обсъждайте теглото на виншния вид на другите. С течение на времето ще забележите, че след като сте спрели да коментирате на глас недостатъците във външния си вид, по-малко се срамувате от това.
Покажете на децата си пример, че приемате спокойно някои несъвършенства. Това че имате стрии след раждането не е причина за разочарование.
Нека вашите деца видят как се грижите за себе си, как се грижите за тялото си и се придържате към правилното хранене.

3. Не се страхувайте да говорите с детето си за наднорменото тегло

Когато едно семейство има голямо дете, много родители избягват да говорят за затлъстяване или наднормено тегло. Те предпочетат да си затварят очите пред този проблем.
Тази тема не може да бъде пренебрегната, защото рано или късно то ще чуе какво другите говорят и как обсъждат наднорменото тегло.
Известно е, че днес култът към стройното тяло граничи с някои крайности. Няма нужда от примери с манекенки и инфлуенсърки и социални мрежи.
Спомнете си колко стройни са принцесите на Дисни и колко дебели са много злодеи. При експеримент д-р Харигер наблюдава момичета от 3 до 10 години, които си играят с новата колекцията Barbie. Екипът следи, кои кукли избират момичетата.Така учените установяват, че много малко момичета харесват тази Барби, която е с по-пищни форми.
Не е изненадващо, че децата с наднормено тегло или затлъстяване са много по-склонни да не хареснат тялото си и да са неудовлетворени от външния си вид, коментира специалистът. 

Продължава на страницата на Новите родители