Опитали сте всякакви възможни диети – без въглехидрати, без мазнини, с ниско съдържание на протеини. Изпробвали сте диети без твърда храна, броите калориите на всяко хранене и резултатите продължават да се бавят? Редакторите от Bright Side обясняват защо изброените техники не ни доближават до желаната фигура.

Ето пет грешки, които хората често правят, когато се стремят да отслабнат.

1. Ядете протеините и въглехидрати отделно.

Почитателите на разделното хранене са убедени, че не трябва да смесват протеини и въглехидрати, за да избегнат ферментацията им в стомаха. Обикновените принципи на анатомията обаче оборват тази теория. Нивото на стомашна киселина в стомаха си прави процеса на ферментация невъзможен, а между стомаха и тънките черва се намира дванадесетопръстникът, в който перфектно се разграждат протеини, въглехидрати и мазнини едновременно. Организмът използва различни ензими за разграждане на протеините и въглехидратите – двата типа хранителни вещества изобщо не си пречат.
Какво да правите: забравете разделното хранене. То може само да наруши процесите на храносмилане. 

2. Не ядете с нож и вилица

Нашият мозък се нуждае от около 20 минути, за да разбере, че сме яли нещо и да прецени колко е пълен стомахът ни. Но често за 20 минути успяваме да изядем толкова много, че да не дадем възможност на мозъка да сигнализира, че сме преяли. 
Какво да направите: хранете се с нож и режете всяко ястие на хапки. Първо, това ще направи процеса на ядене по-бавен и ще стимулира храносмилането ви. Второ, ще имате чувството, че сте яли повече.

3. Прекалявате със здравословните храни.
 
Може да си помислите, че ако ядете само салати, задушена риба и пресни плодове, няма как да напълнеете, но за съжаление това не е вярно.

Една супена лъжица зехтин съдържа около 150 килокалории, което е същото количество като в половин голямо авокадо. Ако добавите домат, краставица и тиквени семки, за да направите салата, вашата „лека“ растителна закуска ще се превърне в солиден обяд от 500 килокалории.

Какво да направите: проучванията показват, че да ядем твърде много, без значение дали сладкиши или зеленчуци, е вредно както за здравето, така и за талията. Ако искате да сте във форма, не пренебрегвайте размера на порциите.

4. Обичате „детокс“ диетите.

Пресните сокове и смутите със сигурност са полезни, но не и в случаите, в които диетата ви се състои само от тях. Ако следвате подобна диета, тялото ви губи вода и мускулна маса – вместо мазнини. В крайна сметка ще си върнете бързо теглото, което сте загубили.

Какво да направите: вместо сокове, яжте цели плодове и зеленчуци. С тях ще получите всички необходими витамини и фибри, което ви поддържат сити и улесняват храносмилането. 

5. Броите калориите.

Енергийното съдържание на храните се отчита чрез изгаряне на проба от продукта в херметична камера. Измерено в калории, то се записва върху етикета на продукта. Никой обаче не може да прецени колко калории ще усвои тялото ви. 
Също така не можете да преброите точно колко калории изгаряте всеки ден. Ето защо броенето на калориите трудно може да ви помогне да отслабнете.

Какво да направите: при избора на продукт обърнете внимание на това колко е здравословен и колко витамини и микроелементи съдържа, вместо колко калории. Колкото по-малко е промишлената обработка – толкова по-добре. Една шепа бадеми са по-здравословни от половин шоколадов десерт, въпреки че и двете съдържат 300 килокалории.