В старанието си да отговорят на някои въпроси, свързани с любовта, учените достигнаха до някои наистина изненадващи заключения. Някои митове бяха развенчани и се налага да осмислим новата информация по любовните въпроси. Понякога съветите от изследователите са особено полезни, за да намерим половинката си или да спасим връзката си от разпад.

1. Всичко зависи от първата целувка и от първия полов акт.

Едно проучване от Оксфордския университет сочи, че първата целувка може да се използва като източник на полезна информация относно потенциала на връзката. По правило целувките са наистина особено важни за дългосрочните връзки (най-вече за жените). Изводът от проучването разколебава предишните хипотези, че най-важната цел на целувката е да увеличи нивото на възбуда.

Учени от Тексаския университет в Остин са стигнали до извода, че онези, които са осъществили първия си полов акт на 19-годишна възраст или по-късно, е по-вероятно да имат щастлива романтична връзка като възрастни. Освен това е малко вероятно да сключат брак прекалено рано и като цяло ще имат по-малко сексуални партньори в живота си. Също така се смята, че те са по-склонни да създадат здраво семейство и да имат моногамни отношения.

2. Хората, които прекарват повече от 25 години от живота си заедно, започват да си приличат и физически.

Учени от Мичиганския университет са подложили на проучване външните белези на двойки. Резултатите сочат, че след 25-годинишен съвместен живот се наблюдават все повече сходни черти между съпрузите. Нещо повече, колкото по-щастлив семеен живот имат двойките, толкова повече си приличат те. Предполага се, че вътрешната хармония се отразява на лицевите белези на двамата.

3. Снимка на любимия намалява болката.

Ново проучване твърди, че снимката на любимия човек помага да се намали болката. Държането и галенето на ръката му действа по същия начин. Проучването е на базата на жени, които са били в щастлива връзка през последните най-малко 6 месеца. По време на експеримента те са съобщавали нивото на болката си по десетобалната система, докато гледат снимка на любимия си, на непознат човек и на стол. Оказва се, че снимките на приятелите им действително понижава болката.