5 начина да развием силата на волята си

15 октомври 2016 г., 11:16
1043

Pixel Embargo / Shutterstock

Постоянно се мъчим да изпълним колкото се може повече и да се справим с всичко. Нека обаче погледнем по-реалистично на нещата и да разберем какво можем и какво не можем да постигнем със силата на волята си.

Повтаряйте: силата на волята е ограничена.

Психологът Хайди Грант Халворсон твърди, че силата на човешката воля не винаги е в състояние да се справи с невероятно тежката задача да се противи на съблазните. Според експерта не можем винаги напълно да разчитаме само на този слаб и ограничен „мускул“.

Психологът Рой Ф. Баумайстер и писателят Джон Тиърни написаха книгата „Силата на волята: да преоткрием най-мощната човешка способност“. Според авторите силата на волята може да се сравни именно с мускули. И да се тренира като тях.

Въпреки че действително не е безгранична, силата на нашата воля може да получи осмислената ни подкрепа. Предлагаме ви няколко прости съвета, с чиято помощ ще можете да я изведете до нови висоти.

1. Правете най-трудното сутрин

Експертите смятат, че един от най-добрите начини да се справим с неприятните и трудни задачи, е да пристъпим първо към тях, още от сутринта.

Всички знаем, че енергията ни, а заедно с нея и силата на волята ни, спадат с течение на деня. Затова, ако си поставите за задача да се справите с най-трудното сутринта, ще избегнете най-разпространеното и любимо човешко решение – да отложите онова, с което не ви се занимава днес.

2. Закусете

Този съвет може да се стори парадоксален на онези, които тренират волята си, за да отслабнат.

Ако хапнете обаче нещичко, съдържащо малко захар, ще активирате мозъка си – нещо много важно за устойчивостта на волята. Учени от Университета във Флорида са установили, че когато хората се опитват да активират самоконтрола си, нивото на глюкоза в кръвта им пада. Вселдствие на това те изпълняват всички следващи задачи мудно и неефективно.

Ако хапнат един плод обаче или вземат напитка с глюкоза, хората много по-лесно контролират силата на волята си. Чудесни за случая са и пълнозърнестите храни, особено тези със съдържание на ядки.

3. Хвалете се и се ободрявайте

Учени от Калифорнийския университет доказаха, че самосъжалението е важна стъпка към самоусъвършенстването. Според изследователи от Илиноис пък е много важно и да си говорим сами.

Според тези изследвания, ако се поощрявате сами, значително ще повишите продуктивността си.

Така че следващият път, когато ви потрябва морална подкрепа, просто си кажете на глас: „Ще го направя!“.

4. Успокойте се

Най-лошият начин наистина да успокоиш някого, е да му кажеш да се успокои. Ако искате обаче да тренирате силата на волята си, наистина трябва да бъдете спокойни.

Когато сме под силен стрес, изпадаме в състояние на автопилот – действаме инстинктивно и не мислим логично. Това означава, че разумът ни и волята ни отиват на заден план.

Така че намерете начини да не позволявате на стреса да ви надвие. Вдишайте, издишайте и изпийте чаша вода – това е чудесен способ за намаляване на напрежението.

5. Спете повече

Многобройни изследвания доказват, че ако зад волана седи сънен човек, той все едно шофира в пияно състояние.

Сънливите водачи са виновници за една от всеки шест катастрофи с летален изход.

Когато сте недоспали, не можете да вземате адекватни решения, нито да бъдете истински полезни. Не просто ще се усещате физически разбити, но и няма да можете да се справяте със стреса и всяка дреболия ще бъде в състояние да ви извади от релси.

Именно затова, ако искате да бъдете отговорни и ефективни – никога не се лишавайте от сън!

Мениджър Нюз

Ключови думи:
Коментари