Животът няма цел: ние имаме цел. Всяка ситуация, всяко стечение на обстоятелствата предоставя възможност да изградите себе си, такива, каквито искате да бъдете. Въпросът е само да приемете възможностите, да осъществите идеите, да предприемете действие и активно да изразите целта, която сте самите вие.

Ето пет способности, които ще ви помогнат за направите точно това, пише блогърът Ейнджъл за marcandangel.com.

1. Любознателност

Радостта идва лесно, когато сме млади и още не сме тръгнали по утъпканите си пътеки. Желанието любопитно да изследваме нови неща и различни перспективи ни позволява да изпитваме приливи на откровение и красота, където и да отидем. А онези от нас, които се борят да устоят на притеглянето на зоните на конфорт, които запазват любопитството си и в зряла възраст, научават много повече и виждат много повече красота през живота си. Любопитството е основа за растеж, благодарение на него умовете и сърцата ни се подмладяват всеки ден, вместо да остаряват.

2. Креативност

Когато става дума за растеж и развитие, ако любопитството е двигателят, креативността е кормилото. Днес светът се движи така бързо, че често тези, които казват, че нещо не може да се направи, биват прекъсвани по средата от онези, които го правят. И именно затова е важно да тренирате творческия си ум редовно. Съмняващите се и безучастните умове често се оказват перфектно подготвени за свят, който вече не съществува.

3. Издръжливост

С изключение на собствените ти мисли, няма нищо друго, което да е напълно в твоя власт. Да знаеш и да приемеш това ти дава способността да се справяш изкусно с постоянните неудобства в живота - гъвкавост и издръжливост. Това е способността да приемаш реалността, дори и да се разминава с фантазията, която имаш в ума си, или с това, което някога реално си имал - и вместо да се оплакваш, да се опиташ да направиш с нея нещо по-добро. 

4. Търпение

"Няма защо да се бърза. Все ще стигнем някой ден!", казваше Мечо Пух. Това е силата на търпението. Търпението не е да стоиш неподвижно. То е да управляваш времето си по такъв начин, че да постигнеш желания дългосрочен резултат и да се движиш стабилно напред. Да понесеш времето между заминаването и пристигането изисква доста воля. Независимо колко досадно е чакането, не трябва да забравяме, че това, за което работим, се приближава, макар и още да не е при нас.

5. Увереност в себе си

Увереността в себе си е най-важната от всички житейски способности, защото без нея не можеш системно да практикуваш останалите. Това е добродетел, която побира всички останали в себе си. Простичко казано тя е неотклонното желание да поемеш отговорност за живота си от този момент нататък, независимо кой ти е помогнал да го направиш такъв, какъвто е сега.

Увереността в себе си означава да поемеш контрол над живота си, да откриеш истинското си аз, като мислиш самостоятелно и да вземеш твърдо решение да живееш по твоему. Това значи да си героят, а не жертвата в собствения си живот.

Животът непрекъснато ни кани да станем това, което сме способни да бъдем. Да избереш да си уверен в себе си означава да приемеш поканата на живота.

От marcandangel.com