Раждането на дете е важно и радостно събитие в живота на семейството. То обаче може да постави на истинско изпитание отношенията между родителите.

Кои са най-честите грешки в този важен и труден период и как може да ги избегнем, разказва семейният психолог Ирина Чеснова.

Грешка 1: Отговорността за детето поема само един от родителите

В нашата култура все още се смята, че грижата за здравето, спокойствието, храненето ... всичко, за което се сещате, е задължение на майката. Татко, в най-добрия случай е на „повикване“ , а в най-лошия се чувства некомпетентен и затова не се включва.

Майката е притисната от цялата отговорност, често без никаква подкрепа. Когато сама е отговорна за всичко, което се случва с детето, тя постоянно се тревожи и е под стрес. Ресурсите ѝ намаляват, а няма време да презареди батериите си. Тя първо пита, а след това отчаяно настоява за помощ. Така постепенно между двамата се появява и постепенно расте бездна от взаимни претенции. А щастливата и хармонична връзка загива.

Статистиката потвърждава: колкото повече татковците се грижат за децата, толкова по-нежни са отношенията им със съпругата.

Запомнете: детето се нуждае от двамата си родители. Грижата за него, установяването на отношения на привързаност е задача както на мама, така и на татко.

Грешка 2: Прекомерно вживяване в ролята на майка 

Другата крайност, до която може да стигне една майка, е да се хвърли стремглаво в ролята си на майка, ограничавайки живота си до размера на бебешкото креватчето и форумите на „мамите“.

В същото време бащата се оказва изключен от новите емоционални отношения в семейството. Той ревнува жена си дори от детето и трупа недоволство. Започва да отказва всяка нейна молба и така протестира срещу загубата на емоционална връзка. Така между двамата неизбежно започва да расте стена от отчуждение, зад която всеки се чувства неразбран и самотен.

Не се фокусирайте само върху родителската си роля. Не забравяйте, че всеки иска да се чувства обичан и желан. Изпращайте сигнали един на друг, че той/тя е значим и ценен.

Брачните отношения са основната ос, която трябва да бъде силна и изпълнена с любов.

Снимка: Getty

Казвайте си по-често „Обичам те!“, „Благодаря ти“, „Как да те подкрепя?“.

Има научно доказан бонус от тази стратегия: емоционалната близост и увереността в надеждността на партньора улесняват приемането и оказването на подкрепа. Също така е важно да се дръжте по-конструктивно, по-малко да се ядосвате за незначителни неща.