Всеки родител иска да възпита детето си да бъде самоуверено, със здраво самочувствие и самостоятелно. Но често, в повечето случаи несъзнателно, от устата на майките и бащите се изливат упреци, които рушат самочувствието на детето.

Безобидни забележки

Не е нужно и не е възможно да сте перфектен родител. Майките и татковците са живи хора, които имат право да са уморени, раздразнени и да допускат грешки. А връзката с детето налага да бъдат негов приятел, да не му вредят,  да го възпитавате така, че да постига успех и щастие.

Всеки конфликт може да бъде разрешен, всеки грешен модел може да бъде коригиран.

Основното нещо е да запомните, че светогледът на децата се формира от ежедневните малки неща, а не само от големи събития като скъпи подаръци, мащабни празници и впечатляващи пътувания.

Как да го постигнете

Проследете как говорите със сина или дъщеря си. Фрази, които понякога не означават нищо за възрастните и се забравят веднага, след като бъдат произнесени, за децата те звучат различно и понякога остават трайна следа в живота им.

Откъде идват обидните думи

Често родителите без колебание повтарят това, което самите те са чували в детството или копират поведението на хората от близкото си обкръжение.

Обидните фрази им се струват нормална част от образователния процес.

Например, когато мама или татко казват: „Не ме резили пред хората“, това може да не означава, че се срамуват да бъде родители на такова дете. Те всъщност искат да се успокои, да се погледне отстрани, да промени поведението си. Но детето разбира казаното буквално, а то може да е пагубно за психиката му.

Снимка: Guliver / Getty

Ключов момент: детето вярва в това, което възрастните казват, дори когато самите те не вярват в това.

Символични изрази, хиперболи, ирония - детето често не разбере смисъла и ги приема за чиста монета. Постепенно те създават в главата му картина на света. И понякога тя е толкова изкривена, че няма как то да расте самоуверено, със самочувствие и да постигне успех. Още по-малко да бъде щастливо.

Никой не би желал това да се случи с най-обичаното същество на света. Можете да предотвратите проблема: достатъчно е да помислите върху това как общувате с детето.

5 фрази, които да избягвате

„Виж как Лили се справя прекрасно, а не като теб!“

Сравнението е най-сигурният начин да разрушите самочувствието. Такива фрази изобщо не мотивират. И дори да събудят състезателен дух, той въобще не е здравословен.

На първо място детето си мисли, че мама или татко харесват повече Лили и ако можеха, щяха да „вземат“ нея, вместо неуспешното си дете. Невинната Лили става обект на омраза.

Защо възрастният се опитва така да „мотивира“ детето си. Най-често, за да докаже, че той е по-добър от другите. Този човек обикновено не обича спорта, защото не знае как да губи. Отказва се от всяка дейност веднага щом види, че нечии умения или таланти го превъзхождат. В работата е под постоянен стрес и не винаги опитва да реши задачите, защото вижда сериозната конкуренция от страна на колегите си.

Неуспехите на другиге хора го радват, но не носят удовлетворение: в края на краищата той постоянно се сравнява с другите и вижда, че някой има по-скъпа кола, някой има по-хубав костюм, някой на неговата възраст вече е защитил две дисертации.

Снимка: Guliver / Getty

„Ти винаги се проваляш“

Детето иска да покаже какво е нарисувало, научило, как е измило чиниите за първи път – е, резултатът не винаги е перфектен. Но, когато чуе от родителите си фразата: „Ти винаги се проваляш и съсипваш всичко“, това убива желанието му да опита нещо ново.