Балканският полуостров е едно от най-интересните кътчета на света със своята история, бит и култура. Той е предпочитана дестинация и за винен туризъм благодарение на богатството от местни сортове. В тази статия ще откриете любопитни факти, които ще обогатят познанията ви за балканските вина и ще направят следващата ви дегустация още по-приятна. Предлагаме ви да я направите във виненото градче, което ще се издигне в отвореното пространство пред НДК между 17 и 19 септември за деветото издание на Балканския международен винен фестивал.

Балканските вина носят духа на вековна традиция

Традициите в отглеждането на грозде и приготвянето на вино на Балканите могат да се проследят до 5000 години назад в миналото. Считани за едни от най-добрите винари в Античността, траките пренасят лозови клонки от Близкия и Среден Изток, откривайки благородна почва и подходящ за отглеждането им климат.

Възпяти са от Омир

Традициите в лозарството и винарството са запазени и от Античността до наши дни вината от Балканския полуостров продължават да се отличават със своята сила и аромат. Възпяти още от Омир в “Илиада” и „Одисея“, сладките и дъхави вина от Санторини, Крит и Лесбос са неизменна част от културната и религиозна история на Балканите.

Повече от 1,8 милиона тона балкански вина се произвеждат всяка година

Балканите са петата сила в света сред винопроизводителите. Те се нареждат веднага след Франция, Италия, Испания и САЩ. В региона могат да се намерят над  50 уникални сорта, които не могат да бъдат намерени в друга част на света.

Вино от “Стария свят”

За да се разграничат традициите в технологията на производство на виното, най-често вината се разделят на такива от “Стария свят” и от “Новия свят”. Балканските вина са част от вината от “Стария свят”, приготвяни при висока температура за ферментация и в духа на тракийските, древногръцки и римски традиции.

Продукт на легенди и модерни винарни

Балканските вина представляват пъстър букет от вкусове - от леки бели вина като хърватската грашевина до наситения вкус на македонския вранац. Всяка балканска страна има своите отличителни сортове вина, които зависят както от технологията на винопроизводство, така и от климата.

Често придружавани от легенди, балканските вина се произвеждат в едни от най-интересните винарни в света, съчетаващи традиции с модерни технологии. Пример в това отношение е вписаната в книгата на рекордите на Гинес молдовска изба “Милещи Мичи”. Тя е разположена в подземни коридори от варовити скали, дълги повече от 200 км. и е най-голямата сред редица подобни изби в страната.

Бонус:

Повече от 13 000 бутилки балкански вина могат да бъдат открити в единствения музей на виното на полуострова в Плевен. Разположен в една от пещерите в парк "Кайлъка", музеят съхранява историята на винарството и лозарството в България, както и богата селекция вина, някои бутилирани преди почти век.