Всяко дете има своите страхове – те може да са породени от „чудовището, което живее под леглото“ или от съседското куче, което лае през нощта. Много често причините за детските притеснения на нас ни изглеждат странни и неоснователни, но малките не могат да ги контролират и рационализират.

Хлапетата имат нужда от нас да ги успокоим и да им помогнем да се чувстват сигурни. Ако не ги подкрепим да преодолеят страховете си, много вероятно е някой ден те да се превърнат във фобии, предупреждава priobshti.se.

И предлага 49 начина, с които да помогнем:

1. "Можеш ли да го нарисуваш?"

Рисуването помага на децата да се отърват от своята тревожност в случаите, когато не могат да изразят страха си с думи.

2. "Обичам те. Ти си на сигурно място!"

Тревожността кара децата да се чувстват така, все едно са в опасност. Тези думи ще ги накарат да се успокоят.

3. "Нека си представим, че надуваме огромен балон. Да си поемем дълбок въздух и да надуваме докато изброим до три. 1-2-3…"

Когато си поемаме дълбоко дъх няколко пъти един след друг, тялото ни наистина релаксира. Особено, ако го направим под формата на игра.

4. "Ще ти кажа нещо и искам да го повториш точно като мен: „Мога да го направя!“"

Направете това 10 пъти с различна сила на гласа. Спортистите използват този трик постоянно и това ги подготвя за победа.

5. "Защо според теб се случва това?"

Този въпрос ще помогне особено на по-големите деца, които могат по-добре да опишат страховете си.

6. "Какво ще се случи после?"

Ако детето ви се тревожи по отношение на дадено предстоящо събитие, то ще е фокусирано напълно върху него. Изместете фокуса. Помогнете му да разбере, че рано или късно всичко ще приключи.

Вижте още на Новите родители.