С напредване на възрастта нивото на най-мъжкия хормон – тестостерона, пада. Това причинява редица проблеми – намалява сексуалната активност, повишава килограмите, увеличава загубата на костна маса, причина е и за депресии.

Но не само мъжете на възраст могат да страдат от намалени нива на този хормон. Застрашени са и онези, които имат повече килограми от необходимото. Което може да застраши плановете за бебе на двойката.

Какво казват учените по този въпрос

Проучване на екип от японския университет в Цукуба под ръководството на Хироши Кумагаи доказа, че мъже, които са с наднормено тегло и затлъстяване, след 12-седмична аеробна програма със спортно ходене и тичане могат значително да повишат нивото на хормона тестостерон.

Той е особено важен за мъжете. Отговоря за производството на сперматозоиди, за сексуалното желание и репродуктивните функции. От него зависи разпределението на мазнините в тялото и обема на мускулите. Този хормон „диктува“ и кога загубата на коса може да доведе до олисяване. Отговаря също за образуването на червените кръвни клетки и за състоянието и здравината на костите.

Кога нивата на тестостерона започват да падат

Обикновено нивото на тестостерон започва да пада след 30-40-годишна възраст и всяка година намалява с около 1 процент. В резултат на ниските нива на хормона идва и затлъстяването.

Оказва се, че това не е неизбежна съдба. Но нивата му могат да се повишат лесно – само с тренировки. Важно е обаче натоварването да е аеробно.

Как това може да бъде поправено

Учените направили експеримент с 44 мъже (28 от тях с наднормено тегло и 16 с килограми в нормата). Те започнали редовни аеробни тренировки в продължение на 12 седмици като един до 3 пъти седмично ходели с бърз ход или тичали за 40-60 минути.

Тренировките не оказали особено влияние на мъжете, които били с нормално тегло. За тези обаче с наднормени килограми, донесли огромна полза. При тях нивото на тестостерон се увеличило с 15,4 до 18,1 наномола на литър.

Източник: Новите родители