Човешкият мозък е виртуоз в създаването на излишна тревога. Добрата новина е, че тя може да се отстрани, когато знаете какво я причинява. Eто четири стъпки, които ще ви помогнат да успокоите топката, независимо какво ви вълнува.

1. Това е просто едно вещество

Кортизол. Това химично вещество ви кара да се чувствате зле. Организмът ви го елиминира за няколко часа, така че би трябвало скоро да се почувствате добре отново – освен ако не задействате отделянето на още през това време. За съжаление това е трудно – кортизолът създава чувство на застрашеност, което кара мозъка ви да търси заплахи. Но можете да намерите прекъсвача, който го изключва, ако научите как мозъкът ви дефинира „заплахите“.

2. „Заплахите“ са просто невронни пътища

Нещата, които са ви карали да се чувствате зле в миналото, са изградили невронни пътеки в мозъка ви, които задействат отделянето на кортизол, когато видите нещо, което свързвате с неприятно чувство. Тези пътища, изградени преди осемгодишна възраст и по време на пубертета се превръщат в най-удобните магистрали на мозъка ви, така че всичко, което ви е карало да се чувствате зле през тези години е програмирало алармената система на мозъка ви. Тревожните сигнали са повече, отколкото е нужно, при всеки от нас, защото се чувстваме застрашени от малки неща, които са били „опасни“ за нас преди години. Много от тревожните сигнали все още са ценни: те ни предпазват да не паднем от високо и да не тръгваме със съмнителни непознати. Но те са лош пътеводител за живота.

3. Можете да си изградите нови самоуспокояващи механизми

Самоуспокоението също е комплект от невронни пътеки, изграден преди дълги години. Човешкото същество се ражда беззащитно и уязвимо. Първата верига от нервни пътища, върху която се полага по-нататъшния опит, е неотложното чувство, че имаме нужди, които не можем да посрещнем сами.