Една от най-честите болести в детска възраст е алергията и непоносимостта към някои храни. Като се започне от млякото – първата храна на детето. Наред е истинските алергени обаче по инерция в тази група слагаме и храни, които не са алергизиращи.
Най-честите митове развенчава имунологът д-р Олга Жоголева в книгата си „Алергията и как да живеем с нея. Наръчник за цялото семейство”.

Мит №1. Червените плодове и зеленчуци алергизират

Това е един доста стар мит, който се радва на популярност и до днес. Според този мит червените плодове, плодове, зеленчуци, риба (но по някаква причина не и месо), както и десертите, по-често причинят алергии, отколкото белите или зелените.

Как стоят нещата наистина?
Дали един продукт съдържа алергени, се определя не от цвета, а от протеиновия му състав.
Най-честите алергени са мляко, яйца, пшеница, риба, ядки, соя, морски дарове и фъстъци.
Възможността рибата да предизвиква алергии също не зависи от цвета ѝ - алергия към костур се развива толкова често, колкото и към сьомгата.

Този мит вероятно е свързан с факта, че ярко оцветените горски плодове могат да освободят хистамин и, ако се консумират в излишък, могат да причинят алергичен обрив.
В същото време, за разлика от хранителните алергии, такива реакции се развиват без прякото участие на имунната система и са зависими от дозата. Просто яжте по-малко.

Мит №2. Цитрусите и шоколадът са виновни за алергиите

В същата група заедно с цитрусите и шоколада, попадат овкусители и консерванти, които обикновено обострят атопичния дерматит.

Как стоят нещата наистина?
Всички изброени храни рядко предизвикват алергии с изключение на млечния шоколад, който може да причини симптоми, заради алергия към млякото.
Млякото от своя страна е един от най-честите хранителни алергени, особено за децата. Всички останали освобождават хистамин, като червените горски плодове и плодове. Обяснихме го в предишния мит.

Мит 3. Атопичният дерматит винаги е алергично заболяване

Често, когато се появи атопичен дерматит, независимо от неговия ход и тежест, той се счита за проява на хранителна алергия. И за лечението му се предписва строга диета.

Как стоят нещата наистина?
Атопичният дерматит е генетично заболяване, което засяга кожата. Нейните защитни свойства са нарушени, което води до характерен имунен отговор: склонност към атопия. Затова хората с атопичен дерматит могат да развият алергии. Въпреки това, алергията не е причина за атопичния дерматит, а по-скоро може да бъде нейно следствие или паралелно съществуващо състояние.
Важно е да знаене, че само 30% от децата и много малък брой възрастни с атопичен дерматит имат алергии.

Продължава на страницата на Новите родители