3 знака, че сте в лоша връзка

13 октомври 2017 г., 18:16
10370

Трудно е да признаем, че не се получава. Илюстрация: Shutterstock

Трудно е да признаеш, че връзка, която е започнала страхотно, с ентусиазъм и щастливи предчувствия, се е превърнала в нещо лошо. Когато започваме връзка, гледаме на всичко с розови очила, виждаме само най-хубавото у човека до нас и не обръщаме внимание на недостатъците. Ето защо понякога близките и приятелите ни по-бързо предусещат лошата развръзка. Ето три признака, че може би е време да прекратите една връзка.

1. Нямате лична свобода

Няма смисъл да се опитвате да контролирате една връзка – има смисъл да дадете пълна свобода и да видите, че желанията и на двамата се съчетават. Всеки човек има различни нужди и най-добрите връзки са тези, в които всеки удовлетворява най-важните потребности на другия.

Ако виждате, че партньорът ви се опитва да контролира как харчите парите си, с кого излизате, как се обличате или други важи лични решения, голямата червена сигнална лампа трябва да светне в главата ви. Хората, които се опитват да контролират партньорите си, са несигурни в собствената си способност да удовлетворят нуждите им. Те се страхуват, че свободата ще даде възможност на другия да осъзнае, че би се чувствал по-добре извън връзката. Увереният партньор знае, че ако го напуснат заради друг, на тази връзка просто не ѝ е било писано. Да, трудно е да се преглътне, но в крайна сметка това означава само, че може да намерим някой по-подходящ.

2. Съотношението 80/20 не работи

Един от най-известните учени, изследващи връзките, Джон Готман, е способен да предскаже развода с 90% точност. Как го прави? Като наблюдава общуването между партньорите и измерва съотношението между положителните и отрицателните взаимодействия. Една стабилна двойка има поне 80% положителни взаимодействия. Останалите 20% според Готман може никога да се не се разрешат. Някои несъгласия още от началото на връзката може да не се изгладят никога. Вместо да се съсредоточавате върху тези източници на конфликти, целта е да увеличите останалите 80%. Работете върху положителните страни на връзката и оставете на мира някои проблеми. Ако очаквате другият да се промени, това не е здравословна стратегия. Може би е време да продължите напред.

3. Иска ви сте да сте сами у дома

Връзката ви със сигурност не е здравословна, ако твърде често се улавяте да си мечтаете да останете сами. Започвате да осъзнавате, че животът ще е по-лесен и по-щастлив без него или нея. Когато сте заедно, усещате напрежение, изникват спорове и се чувствате нещастни. Събуждането сутрин ви ужасява, защото знаете, че не сте сами. Оставате във връзката, защото смятате, че няма да намерите друг. Нужна е много смелост да признаете, че една връзка се е провалила, но ще се изненадате колко по-силни и щастливи можете да бъдете, когато останете сами.

Животът е твърде кратък да губим време с неподходящи хора. Във всяка връзка има трудни моменти и си струва да работим върху проблемните места. Но когато минават години, в които ставате все по-нещастни и партньорът ви не желае да положи усилия заедно да подобрите връзката си, може би е време да я напуснете.

Източник: Psychology Today

Ключови думи:
Коментари