3 въпроса, които да задавате на детето си всяка вечер

22 юли 2016 г., 11:00
3068

Снимка: Shutterstock

Долните 3 въпроса, които смятаме за важни в общуването с вашето дете, са предложени от Елън Мейди, пише Мениджър NEWS. Тя сама обяснява мотивацията си да ги сподели с всички нас, така:

„Имах прекрасен разговор с три годишния си син точно преди той заспи тази вечер. В действителност имам доста сладки разговори с моя три годишен син почти всяка вечер преди да е заспал в леглото, така че реших да споделя това, което си говорим. В допълнение към това, че стоплят сърцето ми, вярвам, че това проправя пътя ни към бъдеща комуникация."

Като част от тяхната рутина преди лягане, тя задава на сина си тези три въпроса:

1. Какво е нещото, което те накара да се усмихнеш днес?

2. Какво е нещото, което те разплака днес?

2. Какво е нещото, което научи днес?

Тези въпроси са толкова простички, но няма как да не признаете, че биха били полезни в общуването с децата, между възрастните и дори задавайки ги на самите себе си, защото в отговорите им се крият чувства, емоции и впечатления!

„С тези три въпроса, нашият малък син отваря сърцето си всяка вечер и започва да се усмихва и смее на глас отново и отново, след като си спомни на какво се е насладил през този ден; става сериозен, когато нещо го е натъжило и се чувства горд, когато разказва какво е научил”, споделя Мейди, цитирана от eyesonheaven.net

Въпреки че това е много простичък разговор, той служи на няколко цели:

Това помага на детето ви да се научи да води разговор. Това прави споделянето нещо нормално в семейството. Това прави детето ви спокойно с идеята да се опре на вашето рамо, когато нещо трудно се появи в живота му. Това учи детето ви още от ранна възраст, че споделянето в семейството е нещо добро и нормално, и също така изгражда чувство на сигурност и доверие, което ще държи вратата към вашата комуникация в бъдеще отворена.

„Това ми показва като майка как моят син вижда деня. Понякога той поставя теми, които никога не съм очаквала или ми казва нещо за това как се чувства, което ме изненадва. Това ми помага като родител да го познавам по-добре и да се наслаждавам и споделям моменти, които съм пропуснала. Това също ми дава насоки за това дали нещо, което съм казала аз или моят съпруг е било изтълкувано грешно", продължава Елън.

Това е и един начин да помогнете на детето си да продължава да учи, разсъждавайки всеки ден и споделяйки наученото. Това е и начин да му покажете, че дори "негативните преживявания" (нещата, които го карат да плаче) не е нужно да завършват така. Грешките са нормални, а уроците, които учим от тях са ценни.

Източник: frаmar.bg/manager.bg

Ключови думи:
Коментари