Лятото отдавна свърши, а есента и зимата се смятат за едни от най-подходящите сезони за нова работа. Няма ли да бъде прекрасно, ако знаехте предварително въпросите, които ще ви зададат на интервюто за работа?

Е, макар да не четем мисли, все пак вероятността да ви зададат някои от следните въпроси, е огромна. Така че бъдете готови с подходящ отговор.

1. Ще ни разкажете ли нещо повече за себе си?

Въпросът изглежда лесен, затова и много хора забравят да помислят за него. Не се оставяйте да паднете в капана обаче. Ключът в правилния отговор се крие в умереността. Не се впускайте да разказвате истории за себе си, още повече с клишета. Кажете малко, но достатъчно, за да подскажете, че сте точният човек за позицията.

2. Откъде научихте за позицията?

Още един измамно прост въпрос, на който си мислете, че не се отдава никакво значение. Да, ама не. Източникът е важен, защото говори за вашите интереси и контакти. Не лъжете и не си измисляйте. Независимо дали сте видели обявата в интернет, или сте научили от познат, опитайте се да покажете кое ви е вдъхновило днес да бъдете тук.

3. Какво знаете за компанията?

От съществено значение е преди интервюто за работа да сте се поинтересували къде отивате, с какво се занимава компанията, каква е историята й. Не е нужно да рецитирате като на изпит, но покажете, че сте проявили интерес. Ще направи добро впечатление, ако посочите нещо, което особено ви е впечатлило и което отличава фирмата от останалите на пазара.

4. Защо кандидатствате за тази позиция?

Въпросът, който със сигурност няма да ви изненада. Не забравяйте, че работодателите търсят служители, които да се отнасят със страст към работата си. Покажете, че позицията, за която кандидатствате, има връзка с живота ви, с характера ви. Ако не е така, по-добре си потърсете нещо друго, защото най-вероятно няма да се чувствате щастливи тук.

5. Защо трябва да Ви наемем?

Още един предвидим въпрос, но също така много подвеждащ. Внимавайте как ще отговорите. Не изсипвайте куп клишета, ами помислете предварително какво ще получат от вас бъдещите ви работодатели. Решете какво бихте искали да знаят за вас хора, които не ви познават, а имат на разположение само 15 минути, за да си създадат някакво впечатление.

6. Кои са силните ви качества в професионален план?

Тук специалистите съветват да действате по следния начин: първо посочете кои са силните ви страни като цяло; след това изтъкнете добрите си качества, които ще Ви послужат конкретно за позицията, за която кандидатствате. Приведете примери.

7. Какви са слабите Ви страни?

Всеки човек има недостатъци. Всеки служител има слаби страни. Не отговаряйте, че нямате такива, освен ако не правите опит за банална шега. Тук се проверяват вашата самопреценка и откровеност. Така че без страх можете да посочите слабите си страни, като отбележите, че като всеки човек и вие имате такива, разбира се, но е важно да се стараем да ги изглаждаме и да се учим от грешките си.

8. Кое е най-голямото Ви постижение в професионален план?

Нищо не е по-добра реклама от конкретни резултати от предишната ви работа. Разкажете за случай, в който сте имали отговорна роля, опишете в какво точно са се състояли вашите задължения и какъв е бил резултатът накрая.  

9. Разкажете за конфликтна ситуация, в която сте попадали?

Интервюиращият ви иска да си създаде представа за вашите реакции в конфликтни или кризисни ситуации. Всеки изглежда хрисим на интервю за работа, но не е такъв през цялото време. Затова помислете предварително за такава ситуация, като преминете отново през стъпките – каква е била вашата роля, как сте постъпили, какъв е бил крайният резултат.

10. Как се виждате след 10 години?

Бъдете откровени за бъдещите си цели и намерения, но имайте предвид следното: целта на този въпрос е да се извлече информация относно: а) дали имате реалистични очаквания за вашата кариера; б) дали сте амбициозен човек; в) дали позицията, за която кандидатствате, отговаря на бъдещите ви планове.