Американският писател и бизнес коуч Джулиан Смит дава практични съвети на младите хора за това как най-добре да се ориентират в сложния и объркан съвременен свят, пише "Мениджър Нюз".

Според него за да станете успешни и богати, на 20-годишна възраст трябва да сте осъзнали някои истини и да сте се научили да се придържате към определени правила. За съжаление, много хора не ги знаят и на 50 години.

1. Светът се опитва да те остави глупав. Като се започне от банковите плащания и проценти и се свърши с децата-чудо, трябва да знаете, че от необразованите хора е по-лесно да се измъкнат пари. Освен това те се управляват и манипулират по-лесно. Образовайте се колкото се може повече, за да станете богати, независими и щастливи.

2. Не вярвайте сляпо в образователните институции. Докато те готвят учебните си планове, системата остарява, а понякога става и напълно несвързана с реалността. По-добре е да се учите и да печелите уважението на хората, като ръководите, а не като следвате.

3. Четете колкото се може повече. Усвоете техниката за бързо четене с високо ниво на запомняне. Напълно е възможно да прочитате по една книга за седмица.

4. Старайте се постоянно да общувате. Превърнете се в майстор на общуването. Учете се да намирате у човека онова, което ви харесва в него, а след това се обръщайте към тази му страна.

5. Не губете времето си в скромност. Скромността е вярата, че емоциите ви могат да станат съдии в процеса ви на вземане на решения. Вярно е точно обратното.