Всички сме дошли да живеем на този свят, въпросът е живеем ли наистина. Това може да стане само, ако се освободим от социалните изисквания, които ни се налагат. 

Така разсъждава блогърът Марк от Marcandangel. Той споделя, че със съпругата му Ейнджъл са коментирали въпроса за влиянието на чуждото мнение върху живота на всеки и са променили мисленето си, а съответно и живота си към по-добро, като са съставили списък на причините, заради които не си струва да живеем, съобразявайки се чуждото мнение.

Да, съветът да не го правим може и да се докаже с аргументи.

Ето кои са те.

1. Преди всичко, няма закон или какъвто и да е друг регламент, който ни задължава да живеем собствения си живот съгласно очакванията на другите.

2. Очакванията блокират пътя на велики човешки изживявания. Всеки, който не се е съобразил с тях и след това е преживял нещо истинско, ще потвърди. Защото истината е, че неочакваното винаги се усеща по-добро от очакваното.

3. Никой няма нужда друг да му държи ръката по време на всяка житейска стъпка. Човек често се нуждае да направи нещо сам.

4. Можем да се учим от грешките си и без да има натиск от други хора.Всеки решава как ще живее и какво ще научи по пътя си.

5. Никой не познава себе си по-добре от самият той. Преценките на другите какви сме и кои сме най-често са неверни. 

6. Единствените, които могат да кажат и покажат кое е възможно и на какво сме способни, сме ние самите. „Безобидни" фрази, като „Това не е реалистично”, са погубили безброй мечти и световни постижения.

7. В крайна сметка, щастието се състои просто в това да живеем живота си по свой собствен начин. Според собствените си ценности.

8. Най-полезни сме на хората, когато сме дали на себе си това, от което имаме нужда. Не питайте света какво му трябва. Запитайте се какво ви кара да се чувствате истински живи. Така ще промените и него.

9. Вместо да се разкъсваме от разнородните чужди мнения, можем да си създадем собствена единна реалност. Тогава ще се почувстваме пълноценнии и завършени, съответно щастливи.

10. Човек сам си разрешава свободата да говори истината. Той трябва да я изрича, дори с треперещ глас.

11. Погрешните хора никога не успяват да променят личната вяра и убеждения. Само когато излезем навън в живота, на открито, и започнем да вземаме лични решения, вместо да се оправдаваме, ще разберем, че има и други хора, които мислят като нас. Те ще се възхитят на усилията ни. Трети ще се опитат да постигнат направеното от нас. Но, това ще стане само, ако не се поддаваме на натиска на чуждото мнение и действаме според собствените си ценности. .