Депресията е състояние, което може да причини много сериозни вреди не само на емоционалното здраве

Всеки 5-и българин е боледувал от депресия или шизофрения. Обикновено заболяванията настъпват в млада възраст. Ето някои важни факти за тояа заболяване.

1. Учени от Нюйоркския университет откриха, че депресията убива нервни клетки в мозъка. Най-чувствителна към болестта е предната част на мозъчната кора, откъдето, освен редица важни познавателни функции, се „контролира“ и чувството ни за оптимизъм. По този начин депресията се самозахранва. Ако бъде намерен начин да се обърне ходът на този процес, депресията ще може да бъде лекувана лесно и перманентно.

2. Световната здравна организация оцени, че до 2030 г. депресията ще се превърне във втората най-сериозна причина, която води до трайни увреждания и инвалидност у хората. На първо място пред нея е само ХИВ/СПИН.

3. Депресираните хора страдат от настинки и други леки болести по-често от останалите.

4. Според учените страдаме от депресия не толкова заради личните си проблеми, колкото заради острия и хроничен недостиг на позитивни емоции. Също като важните хранителни вещества за тялото, тяхната хронична липса се отразява на психическото здраве.

5. През 2012 г. депресията е нанесла икономически щети на стойност 44 млрд. долара само в САЩ.

6. Когато човек започне да остарява, той започва да има и повишен риск от депресия. Това се обяснява с ниското ниво на някои хормони.