17 интересни факта за депресията - невидимата болест

08 септември 2019 г., 21:22
10897

 Stokkete / Shutterstock 

Депресията е състояние, което може да причини много сериозни вреди не само на емоционалното здраве

Всеки 5-и българин е боледувал от депресия или шизофрения. Обикновено заболяванията настъпват в млада възраст. Ето някои важни факти за тояа заболяване.

1. Учени от Нюйоркския университет откриха, че депресията убива нервни клетки в мозъка. Най-чувствителна към болестта е предната част на мозъчната кора, откъдето, освен редица важни познавателни функции, се „контролира“ и чувството ни за оптимизъм. По този начин депресията се самозахранва. Ако бъде намерен начин да се обърне ходът на този процес, депресията ще може да бъде лекувана лесно и перманентно.

2. Световната здравна организация оцени, че до 2030 г. депресията ще се превърне във втората най-сериозна причина, която води до трайни увреждания и инвалидност у хората. На първо място пред нея е само ХИВ/СПИН.

3. Депресираните хора страдат от настинки и други леки болести по-често от останалите.

4. Според учените страдаме от депресия не толкова заради личните си проблеми, колкото заради острия и хроничен недостиг на позитивни емоции. Също като важните хранителни вещества за тялото, тяхната хронична липса се отразява на психическото здраве.

5. През 2012 г. депресията е нанесла икономически щети на стойност 44 млрд. долара само в САЩ.

6. Когато човек започне да остарява, той започва да има и повишен риск от депресия. Това се обяснява с ниското ниво на някои хормони.

7. При мъжете депресията се изразява по различен начин, отколкото при жените, и те използват други средства, за да се справят с нея. Например, докато жената се чувства безнадеждна и отпусната, мъжът става раздразнителен. Жените могат да споделят с приятели и близки за своето състояние, а мъжете се затварят в себе си или стават агресивни и яростни.

8. Антидепресантите са важни, но още по-важно за оздравяването е желанието на пациента да промени начина на живот, който го е довел до депресия, категорични са лекарите.

9. Психиатрите потвърждават, че близо 75% от техните пациенти са страдали през живота си от някаква форма на депресия, която ги е принудила да потърсят професионална помощ.

10. Почти три четвърти от населението на САЩ приема някакъв вид антидепресанти.

11. Около 5% от хората по света никога не са страдали и никога няма да страдат от каквато и да било форма на депресия. Известни са с прозвището „Слънчеви хора“. Причината за „състоянието" им се крие вероятно в мозъка, който произвежда повече от „хормоните на щастието“ - ендорфини.

12. Изследователи наскоро откриха, че тези, които страдат от депресия, имат намалена костна плътност. Жените в това състояние са изложени на риск от развитие на остеопороза.

13. През Средновековието се е смятало, че психично болните хора са под влиянието на дявола или зли духове.

14. Децата, които изпитват липса на обич, насочена към тях, могат да страдат от най-тежките форми на депресия.

15. Приблизително 80% от хората, страдащи от депресия, не я лекуват.

16. Около 30% от злоупотребяващите с цигари, алкохол и наркотици, също страдат от депресия.

17. Жените е два пъти по-вероятно да страдат от депресия, отколкото мъжете. При жените рискът от депресия е висок поради наличието на естроген в техните тела, който може да повлияе на невротрансмитерите по такъв начин, че той да причинява психологически проблеми.

Ключови думи:
Коментари