Всеки от нас има своите лични правила и психологически трикове, които му помагат в живота. Някои от тях сме придобили от личен опит, други са ни завещани от родители и наставници. Споделяме с вас няколко такива житейски съвета и се надяваме в отговор и вие да споделите своите с нас.

1. Хората запомнят по правило първото и последното събитие, но не и това, което се случва по средата. Спомнете си това, когато подготвяте презентация, пишете сценарий, или отивате на събеседване.

2. Ако работите в бар, магазин или всяко друго място от сферата на обслужване, поставете зад себе си огледало, така че всеки посетител да вижда отражението си. Този простичък трик ще подтикне към сдържано поведение дори и най-сърдития клиент.

3. Ако сте задали въпрос на някого, но не сте получили пълен отговор, просто замълчете и чакайте. Продължителната пауза ще накара вашия събеседник да се почувства неудобно и ще го застави да говори.

4. Ако страдате от сценична треска преди публична изява или важно събеседване, дъвчете дъвка. Когато дъвчем, мозъкът мисли, че ядем. Но никой не яде пред лицето на опасността, нали?! Следователно, няма никаква опасност! Удивително, но този простичък физиологичен рефлекс наистина работи безотказно.

5. Хората винаги помнят как сте ги накарали да се чувстват по време на разговор с вас, а не какво сте им казали. А също – всички хора обичат да говорят за себе си, така че възприемайте по-често тактиката повече да слушате, по-малко да говорите.

6. Когато учите нещо ново, опитайте да го преподавате на някой друг. Няма по-добър начин за разбиране и усвояване на нов материал от опита да го обясниш на другите.

7. Учестеното дишане и сърцебиене, съпътстващи силен стрес са признак, че се активират всички ваши вътрешни сили за борба. Затова, когато усещате тези признаци, ги приемайте като положително явление, а не като сериозна опасност.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.