Всяко дете изпитва безпокойство и страх в един или друг момент, било то от чудовището под леглото или когато съседското куче се разлае през нощта. И дори ако източникът на тези страхове се струва странен за нас, възрастните, трябва да помним, че за едно дете такива неща са неконтролируеми. Ако ние не се опитаме да им помогнем да ги преодолеят, техните страхове може един ден да се превърнат в истински фобии.

Ето защо от Bright Side са подготвили тези полезни фрази, които могат да успокоят детето и да го накарат да се чувства в безопасност.

1.    Нека да нарисуваме нещо! Рисуването помага на децата да се освободят от притеснението, когато не могат да го изразят с думи.
2.    Обичам те. На сигурно място си. Притеснението кара децата ви да се чувстват в опасност. Тези думи ще го успокоят.
3.    Нека се престорим, че надуваме голям балон. Поемането на дълбок дъх позволява на тялото да се отпусне, особено когато го превръщаме в игра.
4.    Ще ти кажа нещо и искам да го повториш: Мога да се справя. Спортистите си казват тези надъхващи думи преди всяко състезание.
5.    Защо мислиш, че се чувстваш така? Този въпрос е особено полезен да по-големите деца, които по-лесно могат да предадат в думи страховете си.
6.    Какво ще стане после? Ако детето ви се е съсредоточило върху този неприятен момент е добе да го накарате да си представи, че скоро вече ще е минало.
7.    Ние сме непобедим екип! Дори да не сте до него физически, то ще знае, че присъства в мислите ви.
8.    Кажи го силно: Аз съм борец! Аз съм непобедим/а! Във филмите често преди да влязат в битка, актьорите викат. Това е така защото физическия акт на крещенето ни помага да превъзмогнем страховете.
9.    Ако можеш да оприличиш чувството ти на чудовище, как би изглеждало то? Когато страха/притеснението придобива ясна форма то става по-разбираем.
10.    Мога да почакам. Не насилвайте детето ви, когато е готов, то ще сподели с вас.