Кока-Кола е навсякъде. Култовата американска марка се разпознава на мига от хора по цял свят. Продава се в над 200 държави, пише Business Insider. Освен това компанията предлага хиляди допълнителни напитки, за повечето от които дори не подозирате, че са собственост на Coke.

Въпреки че от 2000 г. насам бяха сменени трима изпълнителни директори, фирмата е лидер на пазара на газирани напитки в САЩ с дял от 42.8 процента. За справка – Pepsi е с 31.1 процента.

Общо над 1.7 млрд. продукта на Coke се консумират всеки ден.

В следващите редове ще откриете 15 факта за Кока-Кола, които по всяка вероятност ще ви изненадат:

1. 3.1 процента от всички напитки по света са продукти на Кока-Кола.

От общо 55. млрд. напитки от всякакъв тип, сервирани на ден (с изключение на вода), 1.7 млн. са запазена марка на Кока-Кола.

2. Coke произвежда толкова много различни напитки, че ако пиете по една на ден, ще са ви необходими 9 години, за да пробвате всички.

Портфолиото с продукти на Кока-Кола достига над 3500 напитки (и 500 бранда) – от газирана вода до газирани напитки и такива, базирани на соя.

3. Приходите на Кока-Кола достигат 35.1 млрд. Това я прави 84-тата най-голяма икономика в света, малко пред Коста Рика.

4. Брандът Кока-Кола е оценен на 74 млрд. долара – повече от Budweiser, Pepsi, Starbucks и Red Bull взети заедно (50 млрд.).

5. Въпреки че приходите на Кока-Кола за изминалата година са били с 38 процента по-малко от тези на PepsiCo, Coke е генерирала повече приходи от безалкохолни – около 28 млрд. спрямо 12 млрд. за PepsiCo.

Не забравяйте, че Pepsi притежава брандове, които нямат нищо общо с безакохолните, като Frito-Lays и Quaker Oats.