В следващите редове ще ви представим  необикновени факти за Алберт Айнщайн. Някои са странни, други смешни, трети сърцераздирателни, но всички интересни!

Айнщайн не е бил красиво бебе. Когато Айнщайн се е родил на 14 март 1879 г., задната част на главата му е била толкова голяма, че семейството му се разтревожило, да не би да има някакво заболяване. Но в рамките на първите няколко седмици формата на главата му станала нормална.

Колкото повече се задълбочавало търсенето на фундаментални физически теории и колкото повече популярност набирал, толкова по-рошава ставала косата му. Попитан относно косата, която изглежда сякаш е бръкнал в контакта, Айнщайн отговаря "Това е резултатът на това, че не правя нищо с нея."  

Айнщайн е проговорил късно. Някои твърдят дори, че той не е проговорил до четири годишна възраст. Доктори дори измислили спорен термин - "синдром на Айнщайн", за да опишат състоянието на изключително умни хора, чиято реч се забавя.

Айнщайн бил изключително разсеян. Когато пътувал във влак за Германия, кондукторът се приближил към него, а Айнщайн започнал да рови в джобовете си за билета. Кондукторът, разпознал известния физик и му казал, че може да пътува безплатно. "Благодаря ви," казал Айнщайн, "но ако не намеря билета си няма да знам къде да сляза от влака."

Айнщайн не е бил късан по математика. Отдавна се говори, че Айнщайн е бил лош ученик. В действителност, Айнщайн не е бил лош ученик. Той е бил приет в колеж по физика преди да навърши 11 години, бил е „брилянтен" цигулар и е получавал високи оценки по латински и гръцки.

Айнщайн имал извънбрачно дете. Преди Айнщайн и първата му съпруга Милева Mарич да се оженят, тя тайно ражда дъщеря им в дома на родителите си в Сърбия. Съдбата на бебето не е ясна, защото скоро след раждането момиченцето е изчезнало от архивите. Няма доказателства, че Айнщайн някога е виждал дъщеря си.

Айнщайн е задал странни правила за съпругата си. В списъка му с правила към Милева той посочва, че трябва да сервира три блюда дневно, да спре да говори, ако той я помоли и да не очаква интимност от него.

Айнщайн се е разбирал много добре с братовчедка си. Толкова добре, в действителност, че тя - Елза Айнщайн - му стана жена през 1919. Двамата имали връзка още по време на първия брак на учения.

Интересът му към науката се отключва на 5-годишна възраст, когато баща му му подарява компас. Той бил невероятно изумен от факта, че на която и страна да бъде обърнат компаса, стрелката винаги сочи в една и съща посока.Има незаконна дъщеря, на име Лисерл от жена на име Милева Марич, за която по-късно се жени. Съдбата на Лисерл остава неизвестна до днес. Някои казват, че е загинала от червена треска още като пеленаче; други твърдят, че е дадена за осиновяване.

Айнщайн е бил популярен сред дамите. Той пише до Елза, че негови приятелки го заливат постоянно с писма, пропити с "излишни" чувства.

Айнщайн не е обичал да носи чорапи. В друго писмо до Елза той пише, че "се е отървал от носенето на чорапи" в университета в Оксфорд. Световноизвестният гений в крайна сметка е известен със занемарения си външен вид - макар по-голямо внимание да привлича косата му, отколкото краката.

Айнщайн е бил член на Националната асоциация за прогрес на цветнокожите хора. По-конкретно в клона им в Принстън, където той е живял и работил. Но дори и преди Айнщайн да се премести постоянно в Америка през 1933 той си е кореспондирал с активист по граждански права, основател на Асоциацията. По време на реч в Университета в Линкълн през 1946 Айнщайн определя расизма като “болест”.

Айнщайн може да е ускорил смъртта си. Айнщайн умира на 18 април 1955 г. от спукване на кръвоносен съд. Според сайта на Американския музей по естествена история лекари му предложили операция, но Айнщайн отказал с думите: "Безвкусно е живота да се удължава изкуствено."

Повече от половин век преди да съществува думата "папараци", описваща досадните хора от пресата, които преследват известните, Айнщайн бил обезпокояван от тях. Хубавото е, че имал хитър начин за отклоняване на вниманието им. Често, спрян на улицата от случайни хора, каращи го да обясни "теорията си", Айнщайн отговарял "Пардон, извинете ме! Винаги ме бъркат с професор Айнщайн." Неприязънта му към папараците му дошъл в повече на един от рождените му дни, така че изплезил език, за да развали снимката им. Фотографията само запалила още медиен интерес към личността му, приемайки този жест като знак за закачливостта на Айнщайн. Това се превърнала в една от най-известните фотографии на физика.