В случай че сте пропуснали първата част на материала, можете да я прочетете на този линк.

Продължаваме със списъка на нещата, които не бива да правите в името на доброто на домашния си любимец.

8. Да му давате от храната си

Наясно сме колко е трудно да устоите на умолителен под масата, когато захапвате парче ароматна наденица или салам. Но! Не спирайте да си повтаряте, че човешката храна не е пригодена за животни. Тя има прекалено много подправки за тях и може да ги разболее.

Съветът ни: Никога не хранете кучето или котката си с храна от ресторантите за бързо хранене, ако искате да му спестите сериозни стомашни проблеми. Тя е достатъчно вредна и за хората. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия ветеринар. На него може би ще повярвате.

9. Да оставите домашните си любимци да ползват общо корито

Би било страшно удобно котките ви да ползват една тоалетна, нали? Имайте предвид обаче, че всяко живо същество се нуждае от своето лично пространство. Това важи с пълна сила за надменни същества като котките. Затова купете и пригодете отделни тоалетни за всяко от животните и ги разположете на разстояние една от друга в къщата си. 

Съветът ни: Преди да си вземете домашен любимец, помислете добре дали сте готови да му осигурите всички необходими условия за здравословен, щастлив и пълноценен живот.

10. Да му крещите за всяка беля

Животните също имат чувства. Отлично разбират, когато са сгрешили или са направили беля, дори могат да се почувстват виновни или засрамени. Помнете, че е ваша работа да отгледате и да възпитате животното, затова не можете да обвинявате него за грешките му. Лошото му поведение се дължи единствено и само на факта, че не сте му обяснили добре или не сте реагирали правилно в дадена ситуация. Да отглеждаш домашен любимец много прилича на отглеждането на дете.

Съветът ни: Колкото и да сте разстроени/ядосани заради лошото поведение на вашия космат приятел, опитайте се да изглеждате спокойно и помислете как е най-добре да го накарате да разбере, че това, което е направил, не е правилно. Ако му крещите през цялото време, не само че няма да постигнете никакъв резултат, ами и ще го объркате и уплашите. А това ще влоши нещата.

11. Да му оставяте обилно количество храна

Повечето хора правят грешката да оставят прекалено много храна на домашния си любимец, да не би да огладнее, пък вас да ви няма вкъщи. На пръв поглед изглежда разумно решение, но всъщност може да доведе до качване на излишни килограми и различни здравословни проблеми. Това се получава, защото животните трудно се удържат да не ядат дори да не са гладни.

Съветът ни: Оставяте достатъчно количество храна според изискванията на породата и възрастта на вашия домашен любимец. Подробна информация ще получите от ветеринаря си.

12. Да се опитвате да го възпитавате на късни години

Да се държите строго с малко кученце или котенце е трудна работа. Но не правете грешката да се оставяте да ви заблуди с невинния си вид. Напомняйте си, че тази симпатична топка косми скоро ще се превърне в ен-брой-килограмово животинче, с което трудно ще излезете наглава, ако не сте стопирали вредните му навици в зародиш. Колкото по-рано започнете да го учите кое е позволено и кое не, толкова по-лесно ще се научи, а вие ще си спестите много нерви на по-късен етап.  

Съветът ни: Най-важното е да обяснявате грешките на домашни яси любимец в момента, в който ги допусне. Не след 10 минути дори, а ВЕДНАГА. Ако се приберете вкъщи и откриете жълта локвичка в коридора пред огледалото, хич не си правете труда дори да я коментирате. Четириногият ви приятел изобщо няма да разбере защо сте ядосани. За здравите и пълноценните ви взаимоотношения са важни укорът или поощрението веднага след съответната постъпка.

13. Да го оставяте прекалено дълго сам вкъщи

Въпреки че съществуват породи, които предпочитат да са сами, повечето котки и особено кучета страдат, когато обикалят сам-сами из къщата. Кучетата са социални същества и за тях е важно вниманието. Не си мислете, че докато ви няма, четириногото блажено спи вкъщи и едва ли не се радва на спокойствието. Когато ги оставите за повече от 3-4 часа сами, те стават неспокойни и тъжни. Неслучайно ви посрещат с такава радост, когато се приберете. Никога не оставяйте домашния си любимец за повече от ден-два сам и се погрижете много добре да сте му оставили всичко необходимо (най-вече вода!).

Съветът ни: Ако често ви се налага да отсъствате от вкъщи, помолете някой роднина, приятел или съсед да наглежда косматия ви приятел. Помислете също дали да не си вземете още един домашен любимец, за да си правят компания. Самотата е ужасно тъжна.

14. Да забравите, че целият им живот се върти около вас

Също като бебетата, домашният ви любимец се нуждае от внимание, грижа и любов. Затова не е достатъчно само да го нахраните или да го изведете на разходка. Необходимо е да намерите време и за игри. И котките, и кучетата се привързват към своите стопани и обичат компанията им.

Съветът ни: Никога не подценявайте нуждата им от вас и никога не забравяйте колко сте важни за тях, защото на практика сте целият им живот.  

Звучи отговорна и сериозна работа, нали – да си стопанин? Също като да станеш родител. Не е нещо, от което можете да се откажете. Затова помислете добре дали сте готови да промените начина си на живот и тогава си вземете котка или куче.

Автор: Цветелина Велчева по материали от Brightside