Имате усещането, че реакциите ви към определени неща са по-силни от тези на останалите? Притеснявате се за това как се чувстват другите хора? Предпочитате тишината пред хаоса?

Ако отговаряте на тези въпроси с „да“, може би сте силно чувствителни. Тази личностна черта, която за първи път е изследвана от д-р Илейн А. Арон в началото на 90-те години на миналия век, е сравнително често срещана и се наблюдава при един на всеки пет души. Арон е автор на много трудове и книги за свръхчувствителността, включително "Изключително чувствителният човек".

През последните години интересът към термина интроверност, който хвърля повече светлина върху личностните черти, се засили. Въпреки това Арон отбелязва, че силно чувствителните хора (или т.нар. хора с вродена чувствителност според Юнг) все още са склонни да се считат за малцинство.

Но "малцинство" не означава нещо непременно лошо. В действителност силно чувствителният човек съчетава много положителни характеристики.

В следващите редове ще ви представим някои общи черти, които се споделят от всички чувствителни хора.

1. Изпитват по-дълбоки чувства

Една от отличителните характеристики на високочувствителните хора е способността им да изпитват по-дълбоки чувства в сравнение с останалите. "Обичат да обработват нещата на дълбоко ниво", казва пред HuffPost д-р Тед Зеф, автор на "Наръчник за оцеляване на силно чувствителни хора". "Те са много интуитивни и дълбоко размишляващи хора. Имат богат и сложен вътрешен свят“.

2. Те са по-емоционално реактивни

Чувствителните хора реагират по-силно в дадена ситуация. Например те ще бъдат по-съпричастни и ще се интересуват повече от проблемите на приятел, казва Арон. Ще съчувстват с много по-голям интензитет на човек, на когото му се е случило нещо лошо.

3. Те са свикнали да чуват изказвания по свой адрес от типа: "Не приемай нещата толкова лично" или "Защо си толкова чувствителен/а?"

В зависимост от културата чувствителността може да се възприема като ценен принос или като нещо отрицателно, обяснява Зеф. В някои от изследванията си той казва, че силно чувствителните мъже от различни страни, с които е работил - като Тайланд и Индия - са били рядко осъждани заради това, което са, докато тези в Северна Америка – почти постоянно.

4. Предпочитат индивидуалните спортове

Високочувствителните хора са склонни да избягват отборните спортове, тъй като тук те имат усещането, че всеки постоянно следи действията на другия, казва Зеф. В неговите изследвания повечето интервюирани силно чувствителни предпочитат индивидуалните спортове - колоездене, бягане, туризъм - пред груповите. Това обаче не е общоприето правило - някои силно чувствителни хора са имали родители, които са им внушили, че за тях ще бъде по-лесно да станат участници в отборен спорт, казва Зеф.

5. Отнема им по-дълго време, за да вземат решение

Силно чувствителните хора са по-наясно с тънкостите и детайлите. А това от своя страна прави взимането на решения по-бавно и по-трудно, казва Арон. "Дори когато не става дума за "правилно" или "неправилно" решение - така например е невъзможно да се избере "неправилен" вид сладолед - силно чувствителните хора са склонни да отделят повече време, за да вземат решение, защото претеглят всички възможни резултати." Арон съветва: "Мислете толкова дълго, колкото позволява ситуацията, и помолете за повече време, ако имате нужда от него", пише тя в Comfort Zone.

6. Те са по-разочаровани, ако вземат "лоши" или "неправилни" решения

Можете ли да си представите как се чувствате, когато вземете лошо решение? При силно чувствителните хора "тези емоции се засилват, защото емоционалната им активност е по-висока", обяснява Арон.