Колкото по-дълго време някой заема част от живота ви, толкова по-трудно е да се разделите с него. Съществуват обаче хора, които ви носят много повече разочарование, отколкото радост; много повече негативни емоции, отколкото положителни. В такъв случай какво си струва повече – да запазите навика или доброто състояние на духа си?

Ето някои сигурни признаци на фалшивата приятелка:

1. Не се радва на успехите ви.

Много по-лесно е да бъдеш до някого, когато страда. За да споделиш нечии успехи обаче, се изискват широка душа и чисто сърце.

2. Ревнува ви, сякаш ви е гадже.

Ако приятелката ви постоянно ви държи сметка с кого сте или ви се сърди, че сте я пренебрегнали, това си е червена лампичка, че този човек е малко или много егоист.

 3. Чувствате се изтощени психически, след като сте говорили с нея.

Да, енергийните вампири не са мит. Случвало ли ви се е да се почувствате натоварени от някого? Или след срещата да ви заболи глава, да изпитате нужда да си полегнете или просто да останете сама? Е, ако това се повтаря след виждане с конкретен човек, това трябва да ви говори нещо.

4. Понякога имате нужда да скриете истината от нея.

Ако с приятелката си не се чувствате свободно да споделите всичко и имате нужда да пазите тайни от нея, то значи не е истинска приятелка.

5. Звъни ви по всяко време и настоява да я изслушате.

Ако приятелката ви изобщо не се съобразява с вашето време или говори предимно за себе си, не се заблуждавайте – не сте й особено важна. Не се ласкайте от подобно внимание. Ако не сте вие, ще е някой друг на ваше място в ролята на душеприказчик.

6. Постоянно изтъква своите качества и вашите недостатъци.

Самохвалковците не са приятни на никого. Но когато в допълнение получавате предимно критика, нещата съвсем не изглеждат толкова розови.

7. Копира дрехите, ноктите, косата ви, дори има гадже, което прилича на вашето.

Това говори не само за демонстрация, но и за незачитане на личното пространство. Проявявайте уважение към живота, навиците и стила на всеки отделен човек.

8. Често преиграва и говори само за себе си.

Ама никак не е приятно да слушате нечии драми по цял ден. Човек, който говори само за себе си, не само, че не търси диалог (иска просто да си каже, каквото има за казване), не само че не се интересува от вашите проблеми, ами и често не се усеща колко нетактично и егоистично се държи.

9. Постоянно се стреми да бъде по-добра от вас във всичко.

Ако това приятелство се е превърнало в някакво състезание коя ще изкара повече шестици в училище, коя ще си купи по-скъпа чанта, коя ще си намери по-добра работа, то това вече не е приятелство.

10. Използва ви.

Ако ви звъни само когато има нужда от вас, не, не ви е приятелка. Ако ви обсипва с любезности само когато има нужда от вас, не, не ви е приятелка. Ако забравя важните за вас моменти и ви търси само когато на нея й е удобно или от скука, не, не ви е приятелка.

11. Постоянно ви критикува.

Не бъркайте постоянната критика с честност. Вярно, че искреността е в основата на добрите взаимоотношения, но ако получавате само критика, ситуацията не е такава. Ако приятелката ви не може да ви похвали и да изрази подкрепата си дори за едно нещо, каква приятелка е тогава?

12. Очевидно ви дава погрешни съвети.

Или го прави нарочно, или изобщо не ви познава. И в двата случая, губещата сте вие, докато продължавате да споделяте и да очаквате нещо от такъв човек.

13. Зарязва ви веднага щом си намери ново гадже.

Приятелството надживява гаджетата. Ако ви пренебрегва за всяка нова звезда, изпречила се на хоризонта, значи не изпитва искрена привързаност към вас.

Всъщност приятелството се оказва цяла философия. Щастливци са онези, които имат истински приятели в живота си. Ако сте от тях, постарайте се да ги запазите.

Цветелина Велчева