Трудно е да видите кое е най-добро за вас, когато сте инвестирали в една връзка. Невинаги е лесно да си спомните кои сте и какво искате. Може да започнете да губите себе си и да забравите, че да бъдете щастливи трябва да бъде най-важният ви приоритет.

Примирявате се е много неща, само защото болката, която тази връзка ви носи, е по-малка от болката, която бихте изпитали, ако се разделите с човека, когото обичате. Разберете, дори ако в момента ви е трудно да си представите живота без този човек, с времето ще успеете да видите взаимоотношенията ви такива, каквито са: вредни и отровни.

Ето как може да разпознаете дали прочетеното току-що важи и за вашата връзка:

1. Пасивна агресия

Връзката ви е пасивно-агресивна, когато нещо наистина ви дразни ужасно, но не казвате и дума на партньора си, а само хвърляте гневни погледи. Щом вече не се чувствате комфортно да говорите с него/нея открито за нещата, които не ви харесват, значи сте изгубили нещо изключително важно: възможността да общувате откровено.

2. Прекалена ревност

Всички ние сме просто хора, така че е нормално от време на време да изпитваме ревност. Но прекалената ревност не е нещо, с което трябва да се примирявате. Ако помежду ви няма доверие, тогава това не е връзка, за която си струва да се борите.

3. Нездрава критика

Никой не е перфектен и колкото повече се сближаваш с един човек, толкова по-очевидни ще стават неговите или нейните несъвършенства. И няма нищо лошо в критиката, когато тя е позитивна.
Когато обаче критиката се използва, за да ви тъпчат и да ви натякват, че не сте достатъчно добри, значи е дошло време да си тръгнете.

4. Безкрайни спорове

Всички знаем, че крещенето не води доникъде. Нормално е понякога да спорите помежду си, но ако спорът протича без комуникация, ако не се изслушвате взаимно, ако другият не се опитва да види и вашата гледна точка, значи връзката ви е стигнала до задънена улица.

5. Негативна енергия

Да се чувствате некомфортно или напрегнати покрай някого е всъщност начинът тялото ви да реагира на негативната енергия, която усещате в присъствието на другия. Това може да повлияе зле на психическото, физическото и емоционалното ви здраве.

Запитайте се: в днешния наистина напрегнат живот защо си причинявате допълнително стрес?

6. Избягване

Ако се избягвате се един друг и ви е трудно да понасяте присъствието си, наистина ли си мислите, че тази връзка все още си заслужава усилията?

7. Пълна промяна

Когато сме във връзка, винаги се променяме. Това е неизбежно. И няма нищо лошо. Важното е обаче да вървим в една посока.

Когато връзката ви променя, трябва да ставате по-добра версия на самите вас. Ако обаче чувствате, че просто губите себе си, значи отношенията ви не са здравословни.