Кое, в крайна сметка, е най-важното? Ето един правилен отговор – да съхраняваме жизнената си енергия, да не я пилеем напразно в суета и в опити да достигнем до сърцата и умовете на равнодушни хора, пише Мениджър Нюз.

AdMe.ru споделя ценни съвети, които ще ви служат като надежден щит срещу всякакви манипулации и в същото време ще ви помагат да бъдете в хармония със себе си. Те са формулирани от йога гуруто Ар Сантема и стават известни като системата на 12-те природни закони на йогата.

1. На теб ти трябва – ти го прави!

Всеки път, когато в разговора става дума за дълг или задължение, придружени от думата  „трябва”, задайте си въпроса „ На кого му трябва?”. Манипулаторите обичат да пропускат факта, че това "трябва" е нужно най-вече на тях самите.

Например, фразата, която често използват родителите: „Трябва да си намериш работа”, без манипулация би звучала така: „Трябва да си намериш работа, за да спреш да ми харчиш парите – време е да слезеш от гърба ни и да се оправяш сам.”

2. Не обещавай. Ако си обещал – изпълнявай!

Колко често давате необмислени обещания? Изпеченият манипулатор нарочно ще ги измъква от вас, а след това ще експлоатира вашето чувство за вина.

Затова – просто не обещавайте! Ако все пак го направите – изпълнявайте.

Следващия път, когато някой се опита да ви преметне по този начин, помислете два пъти, преди да се ангажирате да направите нещо.

3. Ако не те молят – не се бъркай!

Често се случва да се ръководим от добри намерения, а накрая да стане много по-зле. Без да са ни искали помощта, нашите усилия се възприемат като даденост.

Още по-лошо е, когато за проблема на един човек молим съвсем друг. Когато мислим, че помагаме в такава ситуация, ние всъщност нарушаваме и закона „ Ако на теб ти трябва – ти си го направи”.

Ако ви се струва, че някой се нуждае от помощ, първо проверете и разберете от него, готов ли е да приеме помощ точно от вас. Ако момиче нарочно си заклещи токчето в шахта, само за да се запознае с ей онова симпатично момче, а вие развалите всичко……няма да е много приятно.