Няма нищо по-освежаващо на тоя свят от една голяма, ледено студена чаша вода. Едва ли има някой, който ще отрече, че понякога една обикновена чаша вода може да бъде много по-голямо удоволствие от чаша кафе или газирана напитка. Въпреки това повечето от нас не пият достатъчно вода всеки ден. Лишавайки се от най-естествения природен ресурс, ние непрекъснато вредим на организма си, пише Bright Side. Ако разпознавате някой от следните признаци в себе си, препоръчваме ви да изпиете чаша H2O веднага.

1. Устата ви е суха

Близко е до ума, нали? Донякъде. Разбира се, когато усетите това лепкаво, неприятно чувство в устата си, очевидно ще поднесете към устата си някаква течност. Но сладките напитки са само временно решение на по-големия проблем. Ако пиете не друго, а вода, това овлажнява лигавицата в устата и гърлото ви, което ще запази устата ви добре снабдена със слюнка дълго след първата глътка.

2. Кожата ви е суха

Кожата е най-големият орган в тялото, тъй че, разбира се, тя трябва да е хидратирана. В същност сухата кожа е един от най-ранните признация на цялостната дехидратация, което може да доведе до много по-сериозни проблеми. Липсата на вода означава липса на пот, което води до неспособност на тялото да отмие излишната мръсотия и мазнина, натрупани през деня. Ако искате да се предпазите от кожни проблеми, първата ви стъпка трябва да бъде да пиете повече вода.

3. Прекалено жадни сте

Вече говорихме за сухотата в устата, но тук става дума за нещо повече. Всеки, който е имал махмурлук, може да потвърди, че след като се събуди сутрин, организмът просто не може да си набави достатъчно вода. Алкохолът дехидрира цялото тяло и пиенето на вода не спира да изпраща сигнала "БЛАГОДАРЯ, ОЩЕ!" към мозъка, докато нивата на течностите в организма ви се върнат към нормалното. Слушайте какво казва тялото ви - то знае най-добре.

4. Очите ви са сухи

Дотук трябва да е ясно, че пиенето на вода засяга не само устата и гърлото. Липсата на вода води до сухи, кръвясали очи (отново помислете за махмурлука). Без достатъчно вода в тялото, слъзните канали пресъхват. И ако си мислите "И какво като не мога да плача?", имайте предвид, че това е ужасно вредно, особено ако носите контактни лещи.

5. Болят ви ставите

Нашите хрущялни и гръбначни дискове се състоят от около 80% вода. Това е абсолютно необходимо, за да предпази костите ни от триене една в друга при всяка крачка. Поддържайки организма си хидратиран, гарантирате, че ставите ви могат да погълнат шока при резки движения, като например тичане, скачане или падане.

6. Мускулната ви маса намалява

Мускулите ни също са съставени основно от вода. По-малко вода в организма означава по-малко мускулна маса. Пиенете на вода преди, по време на и след тренировка не са само ви поддържа хидратирани и в добра кондиция, но и доставя вода на правилните места в тялото ви, намалява риска от възпаление и болка, свързана с упражненията и вдигането на тежести.