Ако обичате да пътувате, вероятно сте изработили собствени правила за намаляване на разходите. Но ако първото, което търсите на летището, е откъде да хванете такси или да обмените пари, тогава трябва да проверите този списък с най-масовите туристически грешки, представен от Bright Side. Тези помогне да спестите повече пари, които можете да похарчите за следващото приключение.

Ето няколко начина, по които много туристи харчат излишни пари:

12. Пътуват през деня

Нощта е време за сън. Както и възможност да спестите пари за нощувка. Ако изберете нощен влак или автобус, ще стигнете там, където искате да отидете, без да губите деня си в път.

11. Не знаят правилото на шестте пресечки

Храната обикновено е двойно по-скъпа и не така добра в близост до популярна туристическа атракция. Отдалечете се от претъпканите с туристи места, за да се насладите на нещо по-автентично и по-евтино. Изминете шест пресечки разстояние и се потопете в ритъма на местното всекидневие. Малките улички и пазарчета крият най-добрите възможности.

10. Подминават споделянето

Вероятно сте чували за услуги за споделено настаняване като Couchsurfing, но има и приложения за споделяне на пътуване като BlaBlaCar и други, които ще ви помогнат да се свържете с местни хора и други пътници, които са в същата посока.

9. Резервират всичко предварително

Ранната резервация върши работа, ако имате строг график, към който трябва да се придържате. В противен случай предварителното резервиране ви ограничава. Ако го избегнете, можете да останете на мястото, което ви харесва за по-дълго време, а ако искате да напуснете по-рано, няма да се налага да плащате допълнителни такси.

8. Обменят валута при неизгодни условия

В много страни няма регулация за курса на обменните бюра (например, у нас курсът им не може да се различава с повече от 5% от официалния фиксинг на БНБ), което им позволява, особено на летищата и покрай туристически забележителности, да продават легално валута със силно завишен курс. Проверете обменните курсове предварително и вижте какви са условията на вашите банкови карти за теглене на пари извън страната. Таксите за теглене в чужбина обикновено са високи, но има различни начини да си спестите от този разход. При някои банки можете да теглите без такса от банкомат на същата компания. Тегленето на пари от банкомат по-рядко на по-големи суми също част от разходите за такси.

7. Стават жертва на джебчии

Няма нищо по-неприятно от това да си в чужбина, на хиляди километри от дома, без документи, пари, телефони. Излишно е да казваме, че скъпите дизайнерски чанти и дрехи привличат джебчии. Заложете на по-скромно облекло. Разделете ценните си неща в различни чанти, ако имате възможност оставете ги в хотелския сейф, или носете чантичка на кръста и не никога не оставяйте нещата си без надзор.

6. Пропускат пътната застраховка

Обикновен инцидент, с който лесно бихте се справили у дома, може да ви струва куп пари, когато пътувате в чужбина. Винаги мислим, че нищо не може да ни се случи, но за съжаление никой не е застрахован от неприятности. Струва се да платите малко над пътните си разходи, за да избегнете разоряване в извънредна ситуация.