Моментът, в който детето започва училище, е повратен за него и семейството му, защото го поставя в съвършено нова среда и налага някои важни промени. Това е и първата официална граница, която разделя детето от неговото безгрижно детство (макар реално то да продължава да си е дете).

В Япония образованието е издигнато на пиедестал, като много специално внимание се обръща именно на най-малките ученици, които тепърва тръгват по този път.

Какво общо има с нас това и то в края на учебната година, а не в началото? Истината е, че голяма част от правилата за поведение на малките японски ученици са прекрасен пример, който бихме могли да използваме смело при възпитанието на децата. И не само, когато наближи да тръгват на училище, а далеч преди това.

Ето 12 от тях, които носят чудесни ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

Да слушат винаги внимателно, когато някой говори

Защото само така ще разберат какво им казва и няма да изпадат в недоумение или чудене. Слушането в света на възрастните е изкуство, основите за което обаче се поставят в детството.

Да поздравяват другите и отговарят на техните въпроси с ясен глас, а не мрънкайки

Мрънкането винаги се свързва с опит за прикриване на нещо, дори когато реално няма нищо такова.

Да седят правилно на стола

Не само, защото изкривената стойка създава редица здравословни проблеми, а и заради чисто психологическия ефект, който създава. Човек се доверява и вярва много повече на един изпънат на стола събеседник, отколкото на такъв, който стои отпуснато, сякаш е полегнал.

Да разберат, че това, което принадлежи на другите, не принадлежи и на тях

По този начин ще се научат да зачитат не само чуждата собственост, но и личното пространство на другия.

Да поддържат околната среда подредена и чиста

Това поставя основите на грижите не само за природата, но и за подреждането на ежедневието. Дете, което е свикнало да подрежда стаята си, като възрастен ще си прави много по-стратегически план на дейностите и задачите, които трябва да изпълни. И ще бъде винаги в срок.

Да си лягат сами и се събуждат сами

По отношение на събуждането е въпрос и на навик, но лягането вечер, без подканяне и уговорки, е наистина важен урок, който зависи от родителите. Това помага да детето да си създаде правилен режим и да бъде по-организирано. Нещо, което е особено важно, когато тръгне на училище.