11 жизненоважни неща, които трябваше да науча, преди да навърша 30

06 септември 2016 г., 08:30
7470

Снимка: Shutterstock

С течение на годините всички мислим за грешките, които сме направили и често ни се ще да можехме да върнем времето назад. Колко ли глупости не сме правили като млади?

Успешният автор и бизнесмен Ник Хари, който наскоро постави важен въпрос: какъв съвет бихме дали на себе си, преди да навършим 30, ако можехме да се върнем назад във времето? Съветите, които той предлага веротно биха били от полза на всеки, независимо от възрастта, пише Bright Side.

1. Пътувайте

Все още имате много малко отговорности, затова тръгвайте и пътувайте. Когато станете на 30, ще започнете да пътувате малко по-различно, да харчите може би малко повече, да правите малко по-скъпи неща, да ядете на малко по-добри места. Затова поработете година и спестете достатъчно, за да преживеете света откъм евтината страна.
Как ще знаете какво искате да правите, когато не знаете какво има за правене по света?

Пътувайте до трудни места.

Пътувайте, за да учите.

Пътувайте на места, които ще поставят под въпрос това, което мислите, че искате да бъдете.

2. Изграждайте неща

Не прекарвайте твърде много време, работейки върху чуждите мечти и по чуждите срещи. Прекарвайте време, в което да разберете каква е вашата гледна точка за света (виж точка 1) и накъде искате да насочите собствения си живот.

Заседанията са местата, където идеите умират.

Ако работите корпоративна работа, което ви се иска да напуснете, направете го. Напуснете.

Ако още нямате корпоративна работа, вижте точка 5.

3. Четете

Четете всеки ден. Четете всичко, което можете. Не четете просто за нещата, които познавате. Четете за хора. Четете хората.

4. Спрете да гледате телевизия

Още сега. Спрете. Това не ви помага да станете по-добри в нищо.

5. Кариера

Не започвайте тази корпоративна работа. Просто не го правете (виж точка 2).

6. Доверието

Дори когато убива връзките ви. Дори когато разрушава идеите ви. Дори когато загубите приятелите си. Дори когато означава, че ще останете наранени.

Вярвайте на хората, докато не ви дадат причина да не го правите.

Но не бъдете наивни. Някои хора ще се опитат да ви предадат.

7. Хората

Хората са най-доброто и най-лошото, което може да ви се случи. Някои ще ви помогнат да стигнете по-далеч, по-бързо. Други ще ви свалят до собственото си ниво и ще ви помагат да губите. Повечето са ОК. Много са обикновени. Някои са изключителни.

Няколко души ще променят живота ви завинаги. Открийте ги.

Нямате нужда от много приятели или хора около себе си. Имате нужда от невероятните хора, които ще правят за вас това, което и вие за тях.

Наистина е просто, много обикновени приятели ще ви оставят да се чувствате сами, когато имате нужда да бъдете обградени от хора, на които им пука.

8. Ценете времето

Не си губете времето с хора, на които нямате доверие. Не си губете времето с любими, които ви изневеряват. Не си губете времето с приятели, които не се отнасят с вас така, както вие се отнасяте с тях (виж точка 7).

Не закъснявайте.

Ценете времето на другите хора. Това означава, че ако закъснявате, не ви е грижа за тях или за тяхното време, мислите, че сте по-ценни и следователно можете да ги оставите да чакат.

Някои хора ще ви казват, че е ОК да закъснявате. Не е. Някои хора ще ви казват, че те просто са си такива. Тогава трябва да им направите преоценка (вижте точка 7 по-горе).

9. Проваляйте се

Проваляйте се много. Проваляйте се в любовта. Проваляйте се в секса. Проваляйте се в създаването на приятелства. Проваляйте се в работата. Проваляйте се в бизнеса. Проваляйте се със семейството. Проваляйте се с приятелите, които вече имате. Проваляйте се. Но го правете бързо и научавайте уроци.

Ако не учите по нещо всеки път, когато се проваляте, тогава всичко, което сте направили, е да се провалите. Когато научавате по-нещо, израствате. Всеки път когато израствате и учите и се проваляте, ставете по-добри в това да разберете как по дяволите да успеете.

10. Успехът

Няма момент, в който трябва да сте успели. Нито преди 30, нито когато и да било. Преодолейте този факт и започнете да изграждате неща (вижте точка 2 и комбинирайте с точка 9).

11. Търпението

Бъдете търпеливи. Нищо не си струва да се прави бързо. Нищо, което си струва да се изгражда, не си струва да се изгражда на един дъх. Нищо ценно не се създава за минута.

Планирайте в десетилетия. Мислете в години. Работете в месеци. Живейте в дни.“

Ключови думи:
Коментари